A választás utáni beszédről

A demokrácia egyik fontos pillanata, amikor a győztes megköszöni a támogatást, a vesztes pedig elismeri a másik fél győzelmét. Bár erről keveset beszélünk, de ez a magyar emberek lelkében sincs másképpen. Vágynak arra, hogy a politikai kampányok lezáruljanak és elkezdődjön az építkezés.

Sokak számára fontos este lesz október 13-a. Akár győztesként akár vesztesként éli meg valaki ezt az estét, jelöltként biztos lehet benne, hogy az emberek figyelni fogják és üzenetet fognak várni tőle. A főszereplőknek az eredmények nyilvánossá válása utáni sajtótájékoztatója lesz az első pillanat, amikor a maguk nézőpontjából értelmezhetik a kampányt és az eredményt. Lehetőség ez arra, hogy a győztes elkezdje felépíteni az új pozícióban elfoglalt szerepét, míg a vesztes mérsékelje a vereség által okozott sérüléseket és megerősítse az imidzsét.

Akár győztes, akár vesztes beszédről van szó, a következő attribútumokkal rendelkeznie kell a beszédnek ahhoz, hogy méltó legyen a helyzethez és érdemben szóljon a választókhoz:

Legyen rövid

Ha győztél azért, ha vesztettél azért fontos, hogy ne húzd el a beszédedet. Sem programhirdetésre, sem panaszkodásra nem alkalmas a pillanat.

Köszönet a választóknak

Köszönd meg a szavazatokat, amiket kaptál. Ha nem volt most elég a győzelemhez, akkor is légy hálás azért a bizalomért, ami feléd áradt a kampányban.

Ismerd el az eredményt

Ha csak nincs okod arra, hogy kétekedj a választás tisztaságában, akkor mond ki, hogy elismered az eredményt. Fontos pillanat ez, ne hagyd ki.

Ismerd el az ellenfeledet

Mindkét szcenárió esetében fontos, hogy valamilyen pozitív gesztust tegyél a másik oldal felé. Ez a kampány tisztaságától függően lehet kisebb és nagyobb is, érintheti az ellenfeled személyét vagy a céljait, de keress valamit, amit pozitív köntösben emelhetsz ki.

Biztosítsd a közösséget a további támogatásodról

Ezzel a pillanattal nincs vége a munkádnak. Olyan célokat tűztél ki magad elé, amelyek nem vesztik érvényüket október 13. estéjével. Biztosítsd a közösségedet, hogy itt maradsz és harcolsz az értékekért, amikben közösen hisztek.

Tisztelegj a demokrácia előtt

A mai helyzetben különösen fontos, de minden választás jó alkalom arra, hogy emlékeztessük magunkat, a demokráciánál jobb rendszert még nem találtak ki arra, hogy egy országot úgy működtessenek, hogy a nép is magáénak érezze a döntéseket. Használd ki ezt a lehetőséget és tisztelegj a demokrácia előtt, hiszen te is ennek köszönheted, hogy megmérettethetted magad.

Köszönd meg a támogatóknak

Lesz még választás, és ha elindulsz, azon is szükséged lesz támogatásra. Köszönd meg röviden, hogy segítették a kampányt. Kiemelhetsz egy érdekes támogatást, például egy gyermeket, aki ezt vagy azt tette, vagy gyűjtött, vagy adományozott egy mackót.

Kommunikálj minden csatornán

A választás éjszakája tele van érzelmekkel. Ha győzöl azért, ha vesztesz, azért lesz nehéz rögtönöznöd.

Készíts kommunikációs tervet minden eshetőségre, amelyben különítsd el az egyes csatornákat. Határozd meg előre, milyen stílusban és milyen specifikumokkal fogod kommunikálni a győzelmet vagy a vereséget. Ne elégedj meg azzal, hogy a sajtótájékoztatót közvetíted élőben. A Facebookon, az Instagramon, e-mailben, a televízióban és a videó üzeneteidben kövesd azt a kommunikációs stílust, amit eddig is használtál.

A választás éjszakáján az eredménytől függetlenül érdemes megmutatni a tömeget, akik támogattak és hittek benned. Ez akkor is értékes, ha nem nyersz.

Győzelmi beszéd

A választás estéjén tartott beszéd sokkal több, mint hogy örülünk annak, hogy győztünk. Valóban az öröm ideje, de ugyanakkor az a pillanat is, amikor elindul a munka.

Bár a fentiekben már érintettem néhányat a következő pontok közül, de a győzelmi beszéd kontextusában is érdemes végiggondolni a következőket:

 • Ismerd el az ellenfeled erőfeszítéseit
 • Ismerd el azt a munkát, amit a támogatóid a kampányba tettek, hogy győzhess
 • Erősítsd meg az elkötelezettségedet a kommunikált értékeid iránt
 • Mondj egy jó történetet

Ismerd el az ellenfeled erőfeszítéseit

Ha nem is tiszteled mélységesen az ellenfeledet, mégis fontos, hogy elismerd az erőfeszítéseket, amelyeket a választókért tett. Ha őt nem tudod dicsérni és nem tudsz találni közös pontokat, akkor legalább a csapatát dicsérd és a rá szavazó választókat, akik éltek a demokratikus jogukkal.

Ismerd el azt a munkát, amit a támogatóid a kampányba tettek, hogy győzhess

Egyedül nem tudnál győzni. Röviden köszönd meg a csapatodnak, az önkénteseknek, a támogatóknak, hogy ilyen sokat ilyen sokáig dolgoztak azért, hogy ma itt állhatsz és elindulhasson egy új korszak a település életében. Ha győztél, akkor esetleg megteheted, hogy a legfontosabb támogatóidat névvel is megemlíted, hátha nem éri őket atrocitás.

Erősítsd meg az elkötelezettségedet a kommunikált értékeid iránt

Mondd el mindenkinek, hogy az értékek, amelyeket a kampányban kommunikáltál még mindig fontosak számodra, és azért fogsz dolgozni, hogy ezek érvényre juthassanak. Mondd el kiket és miért fogsz segíteni. Arról, hogy hogyan teszed ezt, nem kell beszélned.

Mondj egy jó történetet

A történeteket imádják az emberek, mert ők is meséken nőttek fel, és ismerik ennek a műfajnak minden szépségét. Mindenki kíváncsi, hogy hogyan zajlik egy kampány belülről és a jelölt hogyan élte meg az elmúlt hónapokat. Mondj egy történetet, amelynek te vagy a szereplője, de nem rólad szól, hanem a választókról, az ő szenvedélyükről, elkötelezettségükről.

Teremts egységet

Mutasd meg, hogy viseled annak a felelősségét, hogy a magyar népet nem szabad megosztani. Egységet kell teremteni, hiszen mi magyarok tudjuk: egységben az erő. Ehhez elhivatottság, tisztesség és bátorság kell, ami bennünk megvan…

“Vesztes” beszéd

Szerte Magyarországon számos team készül arra, hogy megírjon két beszédet: egy győzelmi beszédet és egyet vesztés esetére. Nagy hibát követ el az, aki nem készül fel arra, hogy veszíthet a választásokon és nem írja meg, illetve nem próbálja el a beszédét. Aki így tesz, komoly esélye van rá, hogy unalmas és színvonaltalan beszéddel fogja untatni a sajtót és a támogatóit. Még rosszabb esetben árt annak a közösségnek is, akik a kampányban segítették őt.

Ha te nem, akkor más

Világos, hogy minden jelölt arra készül, hogy győzni fog. Nem is lehet másképpen nekiállni egy kampánynak, mint így. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy-két órát találni arra, hogy össze legyenek szedve a legfontosabb gondolatok arra az esetre is, ha a választások kimenetele nem olyan lesz, mint szeretnénk. Ha jelöltként nagyon tartasz tőle, hogy megírj egy vesztes beszédet, találj egy embert a stábodban, aki helyetted megteszi ezt.

Mutasd meg az értékeidet

Egy “vesztes” beszédben is meg kell, hogy jelenjenek azok az értékek, amelyek a kampány gerincét adták. Fontos, hogy olyan elemek is helyet kapjanak, amelyek felismerhetőek a kampány egészéből is. Hitelesnek kell maradnod ebben a helyzetben is, ezért azokat a vizuális és kommunikációs eszközöket használd, amelyeket a kampányban is bevetettél.

Nincs vége

Ezzel nincs vége a munkádnak és az életednek. Ha nem is maradsz politikus, akkor is valószínűleg a településen fogsz élni és kapcsolatban maradsz sokakkal, akikkel a kampányban találkoztál. Vesztesként tegyél ígéretet arra, hogy továbbra is harcolsz azokért a célokért, amelyekről a kampányban beszéltél.

Légy rövid

Nem ez a fő fellépésed. Az emberek hallani akarnak téged, de nem akarnak többet hallani arról, hogy vesztettünk, mint amennyit muszáj. A kampánynak vége és ez a győztes pillanata. A köszönetnyilvánításokat is fogd rövidre, esetleg emelj ki 1-2 nevet, de ne többet. Ne legyél hosszabb 5 percnél.

Légy nagyvonalú

Téged emel, ha képes vagy gratulálni és elismerni a másik győzelmét. Ne feledd, hogy ez az az utolsó pillanat, amely lezárja a kampányt, ami után visszavonulsz és végzed a megszokott munkádat, esetleg kiállsz a rivaldafényből. Fontos, hogy megőrizd az emberek elismerését és jó benyomást hagyj bennük. A politika hosszú távfutás, így ez a pillanat is be fog kerülni azok közé, amelyek oda vezetnek, hogy egyszer Te leszel a választás győztese. Ha haragos és vádaskodó akarnál lenni emlékezz rá, hogy a választás nem a jelöltekről szól, hanem az emberekről és az ő döntésükről.

Mondatok vesztes beszédekből

A következő mondatok segítségül szolgálhatnak számodra, akár győzelmi akár vesztes beszédet készülsz írni. Olyan vesztes beszédekből kiragadott pillanatok, amelyek helytálltak volna győzelmi beszédként is. Ültesd át magadra és a településedre, segíteni fognak.

 • “Nemzetünk kritikus ponton van. Ilyen időben nem kockáztathatunk civakodással és politikusi pózolással.” (Mitt Romney)
 • “Obama és én mindketten bemutattuk eltérő véleményeinket, és ő győzött. Nincs kétség afelől, hogy ezek a különbségek kettőnk között továbbra is fennállnak, de …” (John McCain)
 • “A mai napon remélem el fogjuk tudni kezdeni a gyógyulást. Már csak azért is, mert egy amerikai választáson nincsenek vesztesek. A mi általunk támogatott jelölt akár nyert, akár vesztett, a következő reggelen mindannyian amerikaiként ébredünk fel. És ez, ez a legnagyobb kiváltság és a legnagyszerűbb szerencse, amely minket érhet a Földön. (John Kerry)
 • “Szeretnék még egyszer mindenkit figyelmeztetni: ebben a kampányban az elnök nem az ellenségem, hanem az ellenfelem volt. És minden jót kívánok neki, biztosítom a támogatásomról egy jobb Amerika érdekében, hiszen ez volt az a verseny, amelynek az első helyéért küzdöttünk.” (Bob Dole)
 • “Ez nem az az eredmény, amit akartunk, amiért olyan sokat dolgoztunk. Nagyon sajnálom, hogy nem nyertünk ezen a választáson azokkal az értékekkel, amelyeket igyekeztünk megosztani, és azzal a jövőképpel, amelyet a választók elé tártunk. De büszkeséget és hálát érzek ezért a csodálatos kampányért, amelyet együtt építettünk fel, ezért a hatalmas, változatos, kreatív, rakoncátlan, energiával teli kampányért. Ti (akik rám szavaztak, a körülöttem állók, akik a kampányban részt vettek) képviselitek Amerika legjobbjait, a ti jelölteteknek lenni számomra
 • “Nos, most állampolgárként az a kötelességünk, hogy továbbra is kivegyük a részünket az építkezésben, hogy az országban egy jobb, erősebb és igazságosabb Amerika legyen, amelyért küzdünk.” (Hillary Clinton)
 • Remélem, a fiatalok meghallják, amit most mondok. … az egész felnőtt életem során harcoltam azért, amiben hiszek. Sikereim és kudarcaim voltak – néha nagyon fájdalmasak is. Tudom, hogy közületek sokan civil, közalkalmazotti vagy politikai karrierjük elején állnak. Sikereik és kudarcaik is lesznek. Ez fájdalmas. De kérlek, soha ne adjátok fel a hiteteket, hogy a helyesért való harc megéri. Ez megéri. És ezért szükségünk van arra, hogy folytassátok ezt a harcot most és egész életetekben. (Hillary Clinton)

Ne feledd!

Nincsen vesztes beszéd. Ha veszítettél, akkor arról kell beszélni, hogy mit teszel holnap, hogyan folytatod a küzdelmet azért, amiért a kampányban is dolgoztál. Hiszen attól még, hogy egy választást elveszít az ember, a hitét nem cseréli le.

Az emberek utálják a szomorú beszédeket. Nincs okod panaszra. Most vesztettél. Majd legközelebb…

A választás utáni beszédről

A demokrácia egyik fontos pillanata, amikor a győztes megköszöni a támogatást, a vesztes pedig elismeri a másik fél győzelmét. Bár erről keveset beszélünk, de ez a magyar emberek lelkében sincs másképpen. Vágynak arra, hogy a politikai kampányok lezáruljanak és elkezdődjön az építkezés.

Sokak számára fontos este lesz október 13-a. Akár győztesként akár vesztesként éli meg valaki ezt az estét, jelöltként biztos lehet benne, hogy az emberek figyelni fogják és üzenetet fognak várni tőle. A főszereplőknek az eredmények nyilvánossá válása utáni sajtótájékoztatója lesz az első pillanat, amikor a maguk nézőpontjából értelmezhetik a kampányt és az eredményt. Lehetőség ez arra, hogy a győztes elkezdje felépíteni az új pozícióban elfoglalt szerepét, míg a vesztes mérsékelje a vereség által okozott sérüléseket és megerősítse az imidzsét.

Akár győztes, akár vesztes beszédről van szó, a következő attribútumokkal rendelkeznie kell a beszédnek ahhoz, hogy méltó legyen a helyzethez és érdemben szóljon a választókhoz:

Legyen rövid

Ha győztél azért, ha vesztettél azért fontos, hogy ne húzd el a beszédedet. Sem programhirdetésre, sem panaszkodásra nem alkalmas a pillanat.

Köszönet a választóknak

Köszönd meg a szavazatokat, amiket kaptál. Ha nem volt most elég a győzelemhez, akkor is légy hálás azért a bizalomért, ami feléd áradt a kampányban.

Ismerd el az eredményt

Ha csak nincs okod arra, hogy kétekedj a választás tisztaságában, akkor mond ki, hogy elismered az eredményt. Fontos pillanat ez, ne hagyd ki.

Ismerd el az ellenfeledet

Mindkét szcenárió esetében fontos, hogy valamilyen pozitív gesztust tegyél a másik oldal felé. Ez a kampány tisztaságától függően lehet kisebb és nagyobb is, érintheti az ellenfeled személyét vagy a céljait, de keress valamit, amit pozitív köntösben emelhetsz ki.

Biztosítsd a közösséget a további támogatásodról

Ezzel a pillanattal nincs vége a munkádnak. Olyan célokat tűztél ki magad elé, amelyek nem vesztik érvényüket október 13. estéjével. Biztosítsd a közösségedet, hogy itt maradsz és harcolsz az értékekért, amikben közösen hisztek.

Tisztelegj a demokrácia előtt

A mai helyzetben különösen fontos, de minden választás jó alkalom arra, hogy emlékeztessük magunkat, a demokráciánál jobb rendszert még nem találtak ki arra, hogy egy országot úgy működtessenek, hogy a nép is magáénak érezze a döntéseket. Használd ki ezt a lehetőséget és tisztelegj a demokrácia előtt, hiszen te is ennek köszönheted, hogy megmérettethetted magad.

Köszönd meg a támogatóknak

Lesz még választás, és ha elindulsz, azon is szükséged lesz támogatásra. Köszönd meg röviden, hogy segítették a kampányt. Kiemelhetsz egy érdekes támogatást, például egy gyermeket, aki ezt vagy azt tette, vagy gyűjtött, vagy adományozott egy mackót.

Kommunikálj minden csatornán

A választás éjszakája tele van érzelmekkel. Ha győzöl azért, ha vesztesz, azért lesz nehéz rögtönöznöd.

Készíts kommunikációs tervet minden eshetőségre, amelyben különítsd el az egyes csatornákat. Határozd meg előre, milyen stílusban és milyen specifikumokkal fogod kommunikálni a győzelmet vagy a vereséget. Ne elégedj meg azzal, hogy a sajtótájékoztatót közvetíted élőben. A Facebookon, az Instagramon, e-mailben, a televízióban és a videó üzeneteidben kövesd azt a kommunikációs stílust, amit eddig is használtál.

A választás éjszakáján az eredménytől függetlenül érdemes megmutatni a tömeget, akik támogattak és hittek benned. Ez akkor is értékes, ha nem nyersz.

Győzelmi beszéd

A választás estéjén tartott beszéd sokkal több, mint hogy örülünk annak, hogy győztünk. Valóban az öröm ideje, de ugyanakkor az a pillanat is, amikor elindul a munka.

Bár a fentiekben már érintettem néhányat a következő pontok közül, de a győzelmi beszéd kontextusában is érdemes végiggondolni a következőket:

 • Ismerd el az ellenfeled erőfeszítéseit
 • Ismerd el azt a munkát, amit a támogatóid a kampányba tettek, hogy győzhess
 • Erősítsd meg az elkötelezettségedet a kommunikált értékeid iránt
 • Mondj egy jó történetet

Ismerd el az ellenfeled erőfeszítéseit

Ha nem is tiszteled mélységesen az ellenfeledet, mégis fontos, hogy elismerd az erőfeszítéseket, amelyeket a választókért tett. Ha őt nem tudod dicsérni és nem tudsz találni közös pontokat, akkor legalább a csapatát dicsérd és a rá szavazó választókat, akik éltek a demokratikus jogukkal.

Ismerd el azt a munkát, amit a támogatóid a kampányba tettek, hogy győzhess

Egyedül nem tudnál győzni. Röviden köszönd meg a csapatodnak, az önkénteseknek, a támogatóknak, hogy ilyen sokat ilyen sokáig dolgoztak azért, hogy ma itt állhatsz és elindulhasson egy új korszak a település életében. Ha győztél, akkor esetleg megteheted, hogy a legfontosabb támogatóidat névvel is megemlíted, hátha nem éri őket atrocitás.

Erősítsd meg az elkötelezettségedet a kommunikált értékeid iránt

Mondd el mindenkinek, hogy az értékek, amelyeket a kampányban kommunikáltál még mindig fontosak számodra, és azért fogsz dolgozni, hogy ezek érvényre juthassanak. Mondd el kiket és miért fogsz segíteni. Arról, hogy hogyan teszed ezt, nem kell beszélned.

Mondj egy jó történetet

A történeteket imádják az emberek, mert ők is meséken nőttek fel, és ismerik ennek a műfajnak minden szépségét. Mindenki kíváncsi, hogy hogyan zajlik egy kampány belülről és a jelölt hogyan élte meg az elmúlt hónapokat. Mondj egy történetet, amelynek te vagy a szereplője, de nem rólad szól, hanem a választókról, az ő szenvedélyükről, elkötelezettségükről.

Teremts egységet

Mutasd meg, hogy viseled annak a felelősségét, hogy a magyar népet nem szabad megosztani. Egységet kell teremteni, hiszen mi magyarok tudjuk: egységben az erő. Ehhez elhivatottság, tisztesség és bátorság kell, ami bennünk megvan…

“Vesztes” beszéd

Szerte Magyarországon számos team készül arra, hogy megírjon két beszédet: egy győzelmi beszédet és egyet vesztés esetére. Nagy hibát követ el az, aki nem készül fel arra, hogy veszíthet a választásokon és nem írja meg, illetve nem próbálja el a beszédét. Aki így tesz, komoly esélye van rá, hogy unalmas és színvonaltalan beszéddel fogja untatni a sajtót és a támogatóit. Még rosszabb esetben árt annak a közösségnek is, akik a kampányban segítették őt.

Ha te nem, akkor más

Világos, hogy minden jelölt arra készül, hogy győzni fog. Nem is lehet másképpen nekiállni egy kampánynak, mint így. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy-két órát találni arra, hogy össze legyenek szedve a legfontosabb gondolatok arra az esetre is, ha a választások kimenetele nem olyan lesz, mint szeretnénk. Ha jelöltként nagyon tartasz tőle, hogy megírj egy vesztes beszédet, találj egy embert a stábodban, aki helyetted megteszi ezt.

Mutasd meg az értékeidet

Egy “vesztes” beszédben is meg kell, hogy jelenjenek azok az értékek, amelyek a kampány gerincét adták. Fontos, hogy olyan elemek is helyet kapjanak, amelyek felismerhetőek a kampány egészéből is. Hitelesnek kell maradnod ebben a helyzetben is, ezért azokat a vizuális és kommunikációs eszközöket használd, amelyeket a kampányban is bevetettél.

Nincs vége

Ezzel nincs vége a munkádnak és az életednek. Ha nem is maradsz politikus, akkor is valószínűleg a településen fogsz élni és kapcsolatban maradsz sokakkal, akikkel a kampányban találkoztál. Vesztesként tegyél ígéretet arra, hogy továbbra is harcolsz azokért a célokért, amelyekről a kampányban beszéltél.

Légy rövid

Nem ez a fő fellépésed. Az emberek hallani akarnak téged, de nem akarnak többet hallani arról, hogy vesztettünk, mint amennyit muszáj. A kampánynak vége és ez a győztes pillanata. A köszönetnyilvánításokat is fogd rövidre, esetleg emelj ki 1-2 nevet, de ne többet. Ne legyél hosszabb 5 percnél.

Légy nagyvonalú

Téged emel, ha képes vagy gratulálni és elismerni a másik győzelmét. Ne feledd, hogy ez az az utolsó pillanat, amely lezárja a kampányt, ami után visszavonulsz és végzed a megszokott munkádat, esetleg kiállsz a rivaldafényből. Fontos, hogy megőrizd az emberek elismerését és jó benyomást hagyj bennük. A politika hosszú távfutás, így ez a pillanat is be fog kerülni azok közé, amelyek oda vezetnek, hogy egyszer Te leszel a választás győztese. Ha haragos és vádaskodó akarnál lenni emlékezz rá, hogy a választás nem a jelöltekről szól, hanem az emberekről és az ő döntésükről.

Mondatok vesztes beszédekből

A következő mondatok segítségül szolgálhatnak számodra, akár győzelmi akár vesztes beszédet készülsz írni. Olyan vesztes beszédekből kiragadott pillanatok, amelyek helytálltak volna győzelmi beszédként is. Ültesd át magadra és a településedre, segíteni fognak.

 • “Nemzetünk kritikus ponton van. Ilyen időben nem kockáztathatunk civakodással és politikusi pózolással.” (Mitt Romney)
 • “Obama és én mindketten bemutattuk eltérő véleményeinket, és ő győzött. Nincs kétség afelől, hogy ezek a különbségek kettőnk között továbbra is fennállnak, de …” (John McCain)
 • “A mai napon remélem el fogjuk tudni kezdeni a gyógyulást. Már csak azért is, mert egy amerikai választáson nincsenek vesztesek. A mi általunk támogatott jelölt akár nyert, akár vesztett, a következő reggelen mindannyian amerikaiként ébredünk fel. És ez, ez a legnagyobb kiváltság és a legnagyszerűbb szerencse, amely minket érhet a Földön. (John Kerry)
 • “Szeretnék még egyszer mindenkit figyelmeztetni: ebben a kampányban az elnök nem az ellenségem, hanem az ellenfelem volt. És minden jót kívánok neki, biztosítom a támogatásomról egy jobb Amerika érdekében, hiszen ez volt az a verseny, amelynek az első helyéért küzdöttünk.” (Bob Dole)
 • “Ez nem az az eredmény, amit akartunk, amiért olyan sokat dolgoztunk. Nagyon sajnálom, hogy nem nyertünk ezen a választáson azokkal az értékekkel, amelyeket igyekeztünk megosztani, és azzal a jövőképpel, amelyet a választók elé tártunk. De büszkeséget és hálát érzek ezért a csodálatos kampányért, amelyet együtt építettünk fel, ezért a hatalmas, változatos, kreatív, rakoncátlan, energiával teli kampányért. Ti (akik rám szavaztak, a körülöttem állók, akik a kampányban részt vettek) képviselitek Amerika legjobbjait, a ti jelölteteknek lenni számomra
 • “Nos, most állampolgárként az a kötelességünk, hogy továbbra is kivegyük a részünket az építkezésben, hogy az országban egy jobb, erősebb és igazságosabb Amerika legyen, amelyért küzdünk.” (Hillary Clinton)
 • Remélem, a fiatalok meghallják, amit most mondok. … az egész felnőtt életem során harcoltam azért, amiben hiszek. Sikereim és kudarcaim voltak – néha nagyon fájdalmasak is. Tudom, hogy közületek sokan civil, közalkalmazotti vagy politikai karrierjük elején állnak. Sikereik és kudarcaik is lesznek. Ez fájdalmas. De kérlek, soha ne adjátok fel a hiteteket, hogy a helyesért való harc megéri. Ez megéri. És ezért szükségünk van arra, hogy folytassátok ezt a harcot most és egész életetekben. (Hillary Clinton)

Ne feledd!

Nincsen vesztes beszéd. Ha veszítettél, akkor arról kell beszélni, hogy mit teszel holnap, hogyan folytatod a küzdelmet azért, amiért a kampányban is dolgoztál. Hiszen attól még, hogy egy választást elveszít az ember, a hitét nem cseréli le.

Az emberek utálják a szomorú beszédeket. Nincs okod panaszra. Most vesztettél. Majd legközelebb…