A következő cikkben igyekeztem összefoglalni néhány szempontot, amik segíthetnek a covid alatt is ránézni a karrieredre, az esetleges karrierváltásodra. Összeállítottam 7 alapkérdést, amelyekre érdemes megkeresni a válaszaidat, mert nem csak a munkaerőpiacon lehetsz sikeresebb általuk, de jó eséllyel az egész életedet sikeresebben fogod tudni menedzselni.

Minden válság egyben lehetőség is. Na persze, mondd ezt annak, aki elveszítette a munkáját a Covid-19 miatt, vagy annak, aki régóta gondolkodott karrierváltáson (videó), de közbejött a pandémiás helyzet és ottrekedt abban a régi életében, amit fejben és a szívében már régen elhagyott. Óriási a munkanélküliek száma Magyarországon és az egész világban, csak Amerikában 47 millió munkanélküli van jelenleg. Szóval mindez fájdalmas.

Ahogy a Karrier-újratervezés előadásaimon is mondani szoktam:

“Minden változáshoz előbb össze kell, hogy
sűrűsödjön a feszültség,
csak utána lök ki minket az új életünkbe.”

Általában nem megy magától a karrierváltás sem, kell hozzá valami, ami segít minket abban, hogy meghozzuk a nagy döntést (videó). A koronavírus fertőzések okozta világválság segítségünkre lehet abban, hogy most megtaláljuk az igazán nekünk való munkát, hogy új karrierutat jelöljünk ki magunknak. Igen, ez egy lehetőség mindenkinek: a világnak, az egészségügynek, a gazdaságnak, a kormányoknak és a munkavállalóknak is. A kérdés az: ki-ki hogyan használja ki ezt a nagy feszültséget?

“A válság lehetőség” – mondja Mory Fontanez is, a 822 Group CEO-ja.
“Arra kér bennünket, hogy szüneteltessük, mélyen és őszintén gondoljuk át mindazt, amit nap mint nap anélkül végeztünk eddig, hogy igazán belegondoltunk volna, hogy így ki tudtunk-e teljesedni, az erősségeinket használtuk-e, vagy hogy ezek a tevékenységek illeszkedtek-e egyáltalán a saját céljainkhoz.”

Hogyan használjuk ki a covid okozta nagy feszültséget?

A minap olvastam egy cikket a Forbes magazinban Váradi Józseffel, a Wizz Air vezérével, aki bátran, kicsit formabontó módon meg merte fogalmazni azt, amit kevesen szoktak:

“A válságnak masszív, káros hatásai vannak, de ezek rövid távúak. Ugyanakkor hosszú távon jelentős, strukturális hatásai vannak: szortírozza a győzteseket a vesztesektől. Mi erre készültünk.”

Nekünk is, akiknek nincsenek milliárdos cégeik, “csak” nagyvállalati vezetők vagy munkavállalók vagyunk, érdemes végiggondolnunk, hogy mit okoz az életünkben ez a nehéz helyzet, és, hogy milyen kérdésekre kell megtalálnunk a saját válaszainkat, ha karrierváltáson (videó) törjük fejünket.

Összeszedtem 7 kérdést, amiket érdemes mindenkinek feltennie, ha mocorog már benne a karrierváltás vágya, ha arra készül, hogy meghozza a nagy döntést.

7 kérdés, amit a koronavírus okozta válság kapcsán érdemes feltenned a karriereddel kapcsolatban

1. Ki vagyok én?

Mármint, hogy most ki vagy te? Business coachként számos olyan ügyféllel, vezetőkkel és cégtulajdonosokkal dolgoztam együtt az elmúlt években, akiknek sokáig nagyon szilárd volt a karrieridentitásuk, majd egyszer csak észrevetették, hogy a világ elment mellettük, vagy éppen “ők mentek el saját maguk mellett”. Már réges-régen lemaradtak, “rutinból tolták”, demotiváltak voltak a munkájukban, de nem jött a feszültség, ami kilökhette volna őket egy új útra.

A jó hír az, hogy most megérkezett ez a feszültség, így mindenkinek – ha akarja, ha nem – át kell gondolnia, hogy hogyan tovább? Ezer és egy módszer létezik arra, hogy magadra nézz: a kertvégi házba való visszavonulástól egy tapasztalt coach-al való közös munkáig. Mindekinek meg kell találnia azt, ami számára a leghatékonyabb.

2. Mi az én X-faktorom?

Komoly személyes tapasztalatom van abban, hogy milyen nehezen találjuk meg magunkban azt, ami igazán megkülönböztet másoktól, és hogy milyen nagy kihívás ezt a munkát újra és újra elvégezni. Sajnos azonban ez elkerülhetetlen.
Ha karrier-újratervezésre adod a fejedet és szeretnél sikert elérni a végén, akkor muszáj lesz neked is meghatározni, hogy mi az a jelenlegi énállapododban és a jelenlegi piaci környezetben, ami igazán érdekessé, vonzóvá tesz téged. Ha megvan, óriási helyzeti előnyöd lesz azokkal szemben, akik csak előrántották a fiókból a CV-jüket és elküldözgetik azt gondolva, végül is minden benne van. Ma, 2020-ban ez nem lesz elég.

3. Milyen a viszonyom a változáshoz?

Ma az egyik fontos “mutató”, amit keresnek a recruiterek, hogy képes-e a jelentkező követni a változásokat. Megvan-e a lehetősége annak, hogy újra és újra beilleszthető legyen különböző teamekbe, hogy az online térben, folyamatosan változó platformokon képes-e magas színvonalú munkát végezni, hogy a megújuló céges struktúrákban megtalálja-e majd a helyét.
Ha minderre képes vagy, akkor érdemes ezt formabontó módokon megmutatni a CV-dben, hogy világos legyen mindenki számára: Készen állsz a kihívásokra.

4. Ha minden megváltozhat körülöttem egy pillanat alatt, akkor hol vannak a kapaszkodóim?

Az elmúlt időszakban három olyan ügyféllel is dolgoztam karrierváltás témában, akik 18 éve dolgoznak ugyanazon a munkahelyen. Világos, hogy hol vannak a kapaszkodóik: a megszokásaikban. De, amikor hétfőn bemész dolgozni és közlik, hogy a pandémia miatt otthonról kell ezentúl végezned a munkádat, vagy már nem is kell elvégezned, mert kivonul vagy tönkremegy a cég, akkor egyszer csak a szokásaid leküzdhetetlennek tűnő gátakká válnak.

A kapaszkodói mindekinek máshol vannak, ezért nem is akarom itt megmondani a tutit. Neked kell elvégezni azt a belső munkát, ami segít a folyamatosan változó környezetben is megőrizni az önbizalmadat, a hitedet abban, hogy jó vezető, jó munkaerő vagy, hogy hasznos csapattag lehetsz a megfelelő cégnél és a karrierváltás érdekében megszabadulni a már szükségtelenné vált szülői mintáktól (videó).

5. Miben akarok fejlődni, mit akarok megtanulni a következő években?

Nem úszod meg, hogy új tudásra tegyél szert a következő hónapokban és években. Lehet, hogy csak ki kell egészítened azt, amit eddig tudtál, de lehet, hogy teljesen új dolgokat, egy új szakmát kell megtanulnod. Ez kinek-kinek bizonyos élethelyzetekben és életkorokban komoly kihívás lehet, de éppen a tanulás, az új megismerésének a dinamikája az, amelyik a leginkább segíthet abban, hogy alkalmazkodj a pandémiás helyzethez.

“A felfedezésen, mint tevékenységen keresztül
új tükrökbe nézhetsz bele, amelyek olyan
erősségeidet is felfedhetik, amik rejtve maradtak eddig.”

Lehet, hogy éppen ezek a képességeid lesznek azok, amik új karrieridentitást adnak majd neked a post-covid érában.

6. Milyen változások várhatók még az iparágamban?

Képben vagy? Tényleg? Vagy csak sodródtál az elmúlt hónapokban, mert éppen elég volt, hogy párhuzamosan menedzselted a munkádat, a családodat, a gyerekeket, a házi feladatot, a főzést, a takarítást…
Mindannyian küzdöttünk a talpon maradásért. Tudom, nyűgös, de most proaktívnak kell lenni. Hihetetlenül felértékelődött az a tudás, az a vezető, aki ebben a bizonytalan helyzetben kicsit is meg tudja jósolni, hogy milyen lesz holnap. A cégeknek is kapaszkodókra van szükségük, legyél Te, akibe belekapaszkodnak.

7. Milyen legyen az új workplace balance-om?

Kertész András workplace balanceÚj életet álmodni nem könnyű. Talán mára már mindenki megízlelte a munka-magánélet egyensúlyának új dimenzióit, átérezte a gyerekszobában átdolgozott napok örömét és fájdalmát. Itt az ideje, hogy megpróbáljunk valamiféle határozott véleményt és tervet formálni azzal kapcsolatban, hogy fizikailag hol szeretnénk dolgozni.

Hadd hozzak ide két példát két ügyfelemtől.
Egy hölgy szabadúszóként dolgozik húsz éve, élvezte, hogy minden nap eldönthette, hogy hol és mikor dolgozik. A pandémia során arra jutott, hogy semmire nem vágyik jobban, mint minden reggel bejárni valahová dolgozni, emberekkel egy szobában ülni.
A másik ügyfelem megrögzött fővárosi, soha nem is dolgozott máshol, mint nagy multik nagy irodaházaiban. Most, hogy a covid miatt rákényszerült az otthoni munkára, arra jött rá, hogy nem szívesen engedné el azt a lehetőséget, hogy hetente néhány napot otthonról dolgozzon. Még azt is el tudja képzelni, hogy az ország másik végén, vagy akár külföldön töltsön néhány napot a hétből. Ugye milyen fontos újra és újra megkérdezni magunktól: hogyan tovább?

Kertész András hogyan tovább?

Én most ennek a 7 kérdésnek a hátterét igyekeztem megvilágítani, de biztosan nektek is sok jó kérdésetek van a covid és a karrier kapcsán. Drukkolok mindenkinek, hogy megtalálja a saját útját.

Ha úgy gondolod, hogy egy konzultáció segítene lökni egyet a karriereden,
ITT megtalálsz
.

Összefoglalás

  • A munkanélküliség az egekben, a piacok átalakulnak, nő a feszültség a világban, de éppen ez lehet az az erő, ami kilökhet minket a jelenlegi helyzetünkből, sőt, lehet, hogy enélkül nem is menne.
  • Ha élesednek az érzékeid, figyelsz és jól tervezel, akkor most olyan versenytársaidat előzheted le, akiken az elmúlt években nem találtál fogást.
  • Minden nagy személyes vagy gazdasági válság idején érdemes feltenni magunknak a kérdést: Ki vagyok én itt és most? Hogyan tudom meghatározni magamat és a céljaimat?
  • A újratervezésnek része, hogy meghatározzuk a személyes vagy céges brand-ben azt a valamit, X-faktort, ami megkülönböztet másoktól, amiben mi lehetünk a legjobbat. Most erre óriási szükség van, és meg is kell tudni mutatni.
  • Utáljuk a változást, mert meg kell szabadulnunk a minket megtartó szokásainktól és ez fájdalmas. Jó, ha tudod, hogy a gyors reagálási és változtatási képesség ma az egyik legvonzóbb tulajdonság a munkaerőpiacon.
  • Az elveszett biztonságérzetet társadalmi és személyes szinten is nehéz visszaépíteni. Ehhez te úgy tudsz hozzájárulni, hogy megkeresed a személyes kapaszkodóidat, amelyek lehet, hogy teljesen újak lesznek.
  • A tanulás, az új skillek fejlesztése nem csak kelendőbbé tesz a munkaerőpiacon és növeli a magabiztosságodat, de tükörként is szolgál és új utakat nyit meg előtted.
  • Most érdemes jósnak lenned, akár vezetőként, akár szakértőként dolgozol, legyen a munkád fókuszában a tervezés, a becslés, az új forgatókönyvek felállítása.

Kapcsolódó videók

Kertész András

Kertész András

Organizational Communication, L&D Expert

Vezetőként és tanácsadóként több mint 15 év szakmai tapasztalat segíti a munkámat a szervezeti kommunikáció, a márkaépítés, a tanulás-fejlesztés (L&D), a változásmenedzsment és a vezetőfejlesztés terén. Ügyfeleimet olyan kihívásaikban támogatom, mint a vállalati menedzsment és a vállalati kommunikációs stratégiaalkotás, a személyes kommunikáció fejlesztése és szervezetfejlesztési projektek. Coaching és tréning praxisom mellett managerként prémium vállalati környezetben végzett munkámmal nagy hatású projektekben szeretek dolgozni.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.