Ezer szerep és ezer kihívás. Megszokások, amik vinnének tovább, de érzed, hogy már nem ugyanaz vagy, mint aki azelőtt voltál, mielőtt gyermeked született volna. Ezer érzés, ami nem biztos, hogy ugyanabba az irányba visz, mint ahogyan annak idején tervezted.

Ezer és ezer kérdés kavaroghat benned, aki vissza akar térni a munkaerő piacra és dolgozni akar. Csak dolgozni akar, ha hagyják, ha adnak neki munkát. Ha olyan munkát adnak, amit szívesen elvállalna. Ja, hogy ez nem ugyanaz, mint ahonnan szülni mentél? Ja, hogy inkább vállalkozást építenél, mert mellette tudnál a gyermekeddel is értékelhető időt tölteni minden nap?

Hát mind ez nem könnyű. Írtam 3 blogbejegyzést arról, hogyan lehetne / kellene visszatérni, miken lenne érdemes elgondolkodni, honnan tudnál esetleg erőt meríteni mindehhez.

Előzetes tervezés (1.rész) >>>

Érdemes tervet készítenünk a gyermekvállaláskor, hogy mivel és hogyan szeretnénk tölteni a következő 1-2 vagy akár 5 évet. Biztos, hogy nem minden fog úgy alakulni, ahogy elterveztük, de a legtöbb csapda így kikerülhető lesz.
Nincs recept! Mindenkinek a saját tervét kell elkészítenie, a saját személyiségére kell szabnia a céljait.

Mit tehetsz otthon a karrieredért? (2.rész) >>>

A gyermekszüléssel együtt jár önmagunk újradefiniálása is. Új helyzetünkben lehet, hogy eleve másik munkahelyet kell keresnünk, amelynek helye, időbeosztása, fizetése jobban megfelel a családi állapotunknak. Ahhoz azonban, hogy ki tudjuk használni a munkában beállt szünetet, egyfelől tudatosítanunk kell magunkban, mit szeretnénk, másfelől pedig ki kell tudnunk használni a külső segítséget. Tisztában kell lennünk a saját igényeinkkel, hiszen a gyerekeknek is fontos, hogy a szüleik jól érezzék magukat, elégedettek legyenek.

Visszaállás a munkába (3.rész) >>>

Akár a volt munkahelyünkre szeretnénk visszamenni, akár új dologba szeretnénk kezdeni, rendkívül fontos, hogy idejekorán elkezdjünk tájékozódni, utánanézni, ismerkedni, tárgyalni. Sok anyuka érthető módon szorongással fogadja, hogy ismét ki kell szakadnia az otthoni környezetből, és halogatja a dolgot. Ezzel azonban csak saját esélyeinket rontjuk. Mindenképpen föl kell vennünk a tempót, ha versenyképesek szeretnénk maradni.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.