Nem lehet eleget írni arról, milyen fontos, hogy világos, mérhető célok lebegjenek a szemeink előtt ahhoz, hogy valóban el is érjük azokat. A legtöbb ember a szó szigorúan vett értelmében nem tűz ki célt. Aztán vannak azok,- ők vannak kevesebben – akik kitűznek célt, de közülük is sokan helytelenül csinálják.

Joggal kérdezhetik tőlem magukban, hogy miről beszél ez az ember? Mi az, hogy jól kitűzni célt?

​Amit tudnod kell:

Nincsenek rossz célok, csak rosszul meghatározott célok.

Milyen egy jól leírt cél:

  • Specifikus, vagyis kellően körbeírt.
  • Mérhető, vagyis be tudod azonosítani a haladásodat.
  • Teljesíthető, vagyis a rendelkezésedre álló képességekkel és eszközökkel elérhető, megvalósítható.
  • Reális, vagyis nem olyan nagy volumenű, amely inkább már a vágyak birodalmához tartozik.
  • Tervezhető, vagyis be tudod azonosítani azokat a lépéseket, amelyek elvezetnek a kívánt célhoz.

Olyan egyszerű ezeket leírni, de legtöbbször azt tapasztalom, hogy az előzetesen gondoltnál sokkal nagyobb feladat célokat kitűzni.

Néhány – első körben – kevésbé sikeresen megfogalmazott cél ügyfeleimtől:

  • Szeretném sikerre vinni a vállalkozásomat!
  • Szeretnék gazdag lenni!
  • Szeretnék boldog lenni végre a párkapcsolatomban!
  • Jó vezető akarok lenni!

Mi ezekkel a célokkal a probléma?

Nézzük meg egyesével:

Szeretném sikerre vinni a vállalkozásomat.

Mit jelent számodra a siker? Hogyan értelmezhető ez gondolatokban, érzésekben és anyagiakban?

Ha mindezekre megtaláltad a válaszaidat, akkor továbbra is tartható-e a cél? Mindenki sikerre vágyik, de nem is gondolnánk, hogy mennyire eltérően értelmezzük a sikert. Sokkal kisebb, sokkal nagyobb, és egészen más természetű dolgokat is megjelölhetünk sikerként, mint mások.

Legyen sajátod a cél és rólad szóljon. Ha sikerül megtalálnod és megfogalmaznod akkor a sikered is a tiéd lesz.

A siker kérdésének vezetői aspektusa, vagyis, hogy felelős vezetőként hogyan értelmezed a saját és a cég sikerét szintén nagyon fontos. Sok olyan vezetővel találkozom, akik a saját “sikerértelmezésük” alapján igyekeznek munkatársaikkal elérni a célokat úgy, hogy nem győződnek meg előzetesen arról, ugyanazt értik-e siker alatt.

Az eredményesség természetesen kétséges lesz így, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a kolléga a siker mámorában fürdik, míg a vezető kudarcként éli meg a havi jelentést.

Minden vezetőnek munkát kell fektetnie abba, hogy az általa megfogalmazott célokat személyes és vállalati kommunikációs eszközökkel közös céllá transzformája.

 

Szeretnék gazdag lenni.

Mi neked a gazdagság? Mennyi pénzt jelent ez havonta? Milyen távon szeretnéd ezt a gazdagságot élvezni?

Coaching üléseim során azt tapasztaltam, hogy kategóriákkal kevesebb illetve több pénzt értenek az emberek a gazdagság alatt, mint amit a coaching által támogatott végiggondolás után eredményként meghatároznak. Sokszor van, hogy kiderül, az a fajta gazdagság reálisan nem elérhető cél, és inkább stresszt okoz az ügyfélben, mint felkeltené a motivációját. Olyan is van persze, amikor sokkal kevesebb pénzt jelöl meg első körben az ügyfél, majd a pontosabb céljait megjelölve, az életstílusát végiggondolva kiderül, hogy több pénzről van szó, mint amit előzőleg gondolt.

Sok okos gondolatot olvashatsz a gazdagságról, de a legfőbb titok nagyon egyszerű: lásd pontosan a saját vágyaidat és céljaidat és fektess munkát abba, hogy meghatározd a hozzájuk vezető út lépéseit.

Szeretnék boldog lenni végre a párkapcsolatomban.

Mi neked a boldogság? Mi a párodnak a boldogság? Hogyan tudtok ti együtt boldogok lenni? Hol vannak azok a közös pontok, ahol megszülethet a harmónia? Milyen egyéni céljaid vannak az életben, milyen céljai vannak a párodnak és milyen közös céljaitok vannak? Hogyan változol és hogyan változik a párod?

Az életben talán az egyik legszubjektívebb dolog a boldogság érzése. Nagyon sokféle helyzetben érezhetünk boldogságot és nagyon nehezen fogadjuk el, hogy ez az érzés nem konstans módon van jelen az életünkben, hanem csupán pillanatokhoz kapcsolódik.

Könnyen elragad a boldogság iránti vágy bennünket anélkül, hogy vennénk a fáradságot és megfogalmaznánk magunknak, hogy mi az tulajdonképpen és hogyan tudjuk elérni.

Soha ne arról beszélj, hogy a párod hogyan tud téged boldoggá tenni, mivel a saját boldogságod egyedül rajtad múlik! A kérdés az, te mit tudsz tenni magadért?

Jó vezető akarok lenni.

Érted-e az embereket? Fel tudod mérni gondolataikat és érzéseiket? Tudsz rájuk hatni? Tudsz-e az ő nyelvükön szólni hozzájuk?

A vezetői készségek és képességek kérdésköre az a terület az üzleti életben, ahol talán a legtöbben igyekeznek mindenféle eszközöket adni a vezetők kezébe, hogy végre jól végezhessék a munkájukat. Minden igyekezet fontos, de úgy látom, hogy ezek jelentős részének semmi értelme sincsen.

 

Meglátásom szerint sokkal inkább szükség lenne arra, hogy a vezetés, mint munka az emberekről szóljon. A vezetővé válás az emberekkel való bánásmód elsajátításáról szól.

Talán számodra is kiderült a fenti példákból, hogy milyen fontos a megfelelő módon SMART célokat kitűzni magad elé. Ez nem könnyű. Sokszor két-három coaching ülés is szükséges ahhoz, hogy valaki pontosan meg tudja fogalmazni, hogy mit szeretne elérni.

Ettől nem kell megijedned! Tartsd a következő 3 dolgot szem előtt és sikerülni fog, amit szeretnél:

Jó célokat jelölj ki!

Merj a céljaidon változtatni!

Kérj segítséget, ha szükséges!

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.