Elégedetlen vagy a jelenlegi munkahelyeddel? Úgy látod, máshol, más területen jövedelmezőbb, érdekesebb foglalkozást űzhetnél? Telített pályán dolgoztál, és most nincs lehetőséged ugyanott elhelyezkedni?

A munkára és a karrierre sokan úgy tekintenek, mint valami sínre, amelyre ráállunk, és megyünk rajta előre.
A való élet azonban korántsem ilyen egyenes, különösen ma. Még ha elsőre meg is találjuk álmaink állását, vagy a pénzügyi helyzetünk miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy munkahelyet váltsunk, akkor is előállhat olyan helyzet – például csőd vagy leépítés miatt -, amelyben kénytelenek vagyunk más lehetőségek után nézni. Éppen ezért még ha úgy is gondoljuk, hogy még sokáig szeretnénk megmaradni a mostani pozíciónkban, akkor is érdemes megismerkednünk azokkal a stratégiákkal, amelyek a karrierünk újratervezésében segítenek.

Míg Magyarországon a karrierváltást sokan még ma is kudarcként élik meg, addig nyugaton ez régóta elfogadott gyakorlatnak számít. Angol nyelven a professzionális útmutatók mellett már olyan online tesztek is hozzáférhetők, amelyek abban nyújtanak segítséget, hogy eldöntsük, valóban váltani akarunk-e.

A karrierváltás gyakran éppen olyan nehéznek tűnhet, mint az első állás megtalálása, különösen ha régóta dolgozunk egy helyen, és ráálltunk egyfajta tevékenységre. Ez azonban nem jelenti, hogy nincs lehetőségünk változtatni. A legfontosabb, hogy ne ragadjunk bele az ábrándozásba, hanem legyünk kezdeményezők – helyettünk senki nem fog új állást találni magunknak. Könnyebb lesz megtenni a megfelelő lépéseket, ha projektformában gondolkodunk.

Legyen a célunk az új karrier elkezdése, és pontról pontra vegyük végig, mit kell érte megtennünk.

“A katalizátor a kémiában egy olyan anyag, ami úgy gyorsít föl (esetleg nagyságrendekkel) egy kémiai reakciót, hogy ő maga annak során nem használódik el.” (Wikipédia)

András kiválóan hozta a katalizátor szerepét: jó kérdésekkel, gyakorlatokkal, a nézőpontok tudatos cserélgetésével sikerült elősegítenie a régóta húzódó változást. És közben – ebben biztos vagyok – nem használódott el. Én vissza fogok jönni hozzá, és remélem, folytatjuk. Köszönöm!

Péter

üzletágvezető

A legfontosabb lépések a következők:

1.

Győződj meg róla, hogy valóban váltani szeretnél-e. Ehhez föl kell tenned magadnak a kérdést, hogy a jelenlegi helyzetedben mivel vagy elégedetlen. Lehetséges, hogy olyan természetű problémád van (fizetés, időbeosztás stb.), amit munkahelyváltás nélkül is meg lehet oldani. Érdemes végiggondolnod, hogy a mostani munkádnak mik az előnyei és a hátrányai az saját szempontodból. Interneten számos olyan kérdőívet találhatsz, amelyek segíthetnek eldönteni, csakugyan neked való-e a váltás, pl. a Career Planning weboldalán.

2.

Ha biztos vagy benne, hogy váltani szeretnél, írd össze, mit vársz egy munkától, munkahelytől:

  • milyen típusú tevékenységeket szeretsz;
  • mi az, amiben érvényesítheted az erősségeidet;
  • hogyan viszonyulsz a dolgozói közösséghez;
  • mik a céljaid a munkavégzéssel;
  • mennyit szeretnél keresni stb.

3.

Ha úgy érzed, nem tudsz olyan érvet találni, amely egyik vagy másik irányba döntően befolyásolná, segítséget találhatsz a honlapomon, amelyen többek közt beszélek a karriertervezés három útjáról , illetve arról a különleges helyzetről, ha szülési szabadság után szeretnél visszamenni dolgozni, és amely szintén radikális váltást igényel. Az oldalon részletesen kifejtem, mely szempontokat érdemes figyelembe venni, ha olyan munkát szeretnél találni, amellyel igazán elégedett lehetsz.

Ha még mindig bizonytalan vagy, hogy pontosan mi is a nekd való munka, interneten több olyan személyiségteszt létezik, amelyek kifejezetten a munkára összpontosítanak, mind magyar, mind angol nyelven, pl. az eduline.hu oktatással foglalkozó portálon.

4.

Ha úgy döntöttél, hogy váltasz, ne halogasd a dolgot. Még ha nem is száz százalékig vagy biztos abban, hogy pontosan hol és mit szeretnél csinálni, az utánajárás nem jelent semmiféle elköteleződést. Az igénylista alapján kezdj utánanézni, milyen típusú állás lenne a neked megfelelő, és hogy milyen lehetőségei vannak arra, hogy e téren helyezkedj el. Akár még az is előfordulhat, hogy a jelenlegi munkahelyeden, de másik területen betöltött pozíció lenne az igazi.

Ha úgy látod, hogy van olyan szakma vagy munkaterület, ami jobban illene hozzád, többet tudnál keresni, vagy más szempontból előnyös lenne a számodra, alaposan ismerd meg, mielőtt beleugrasz. Ez nem csupán arra vonatkozik, hogy az adott pozícióban éppen milyen tevékenységet kell majd végezned, hanem hogy milyenek a lehetőségeid az elhelyezkedésre, és hogy mik lesznek a kilátásaid három, öt, tíz év múlva. Jó jelnek számít, ha az általad választott cég vagy szakterület produktív, azaz új ágazatokkal gyarapodik, vagy új munkahelyeket teremt.

Ha választottál, mérd föl, milyen esélyeid vannak az adott szakmában vagy helyen. Írjd össze azokat a képességeidet, amelyeket hasznosítani tudsz, és készíts listát arról is, mi az, amit esetleg még meg kell szerezned. Arra is érdemes odafigyelned, hogy milyen arányban van szükséged új képességekre, és mi az, ami már megvan (transzferképességek) – nem mindegy ugyanis, mennyi időt kell önképzésre fordítanod. A coaching abban is a segítségedre lehet, hogy tudatosítsd magadban a már meglévő képességeidet, illetve esetleges hiányosságaidat.

5.

Ha mindezt végiggondoltad, választottál, és tudod, mit kell tenned, még egy kérdést meg kell fontolnod: alkalmas-e az időpont a karrierváltásra. Ha zsúfolt az időbeosztásod, magánéleti problémákkal küzdesz, bizonytalan az anyagi helyzeted, érdemesebb egy időre elnapolnod a váltást. Ez nem azt jelenti, hogy az egész kérdéskört figyelmen kívül kell hagynod – addig is tehetsz bizonyos lépéseket.

Építs kapcsolati hálót. A professzionális tanácsadó oldalak nem győzik hangsúlyozni a networking és a kapcsolati tőke fontosságát. A hozzáértés és szakmai képzettség önmagában nem elég – ismerősök kellenek, akik segítenek, figyelmedbe ajánlják a lehetőségeket.

Ha kell, tanulj és képezd magadat. Ha komolyan gondolod a váltást, és szükséged van bizonyos új képességekre, a tanulás elkerülhetetlen. Ez nem feltétlenül jelent formális képzést – sok tanácsadó oldal javasolja, hogy találj olyan mentort, akinek a keze alatt dolgozhat.

6.

Nem szabad figyelmen kívül hagynod, hogy bizonyos értelemben mindent elölről kezdesz. Ez egyfelől azt jelenti, hogy rengeteg időt kell saját magad “bedolgozására” fordítanod – vagyis arra, hogy elfogadtasd magadat, mint potenciálisan kívánatos munkaerőt. Ez nagy idő- és energiabefektetést igényel.

Ha pályakezdő vagy az adott területen, és van lehetőséged gyakornokoskodásra vagy részmunkaidőre, vállald el – könnyebb lesz, mint ha egyből teljes állásra pályáznál.

7.

Ahhoz, hogy valóban képes legyél a váltásra, rugalmasnak kell lenned. Nem szabad lemondanod az általad kitűzött célokról, de azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy az újrakezdés értelemszerűen nehézségekkel jár. Előfordulhat, hogy a karrierváltással még nem azonnal kerülsz az ideális munkakörbe. Döntsd el, mi a legfontosabb a számodra – a fizetés, a kényelem, a munka érdekessége, a munkahelyi légkör -, és aszerint alakítsd a listádat.

8.

Tartsd észben, hogy minden kezdet nehéz, mind szakmai, mind szociális szempontból. Az új kollektívában te számítasz jövevénynek, így erőfeszítéseket kell tenned a beilleszkedés érdekében. Mivel nem ismernek, az első benyomás sokat számít, ami érthető módon megnövekedett nyomással, stresszel jár. A tapasztalat hiányát is csak idővel és megfelelő stratégiával leszel képes leküzdeni. Honlapomon részletesen írok az első idők nehézségeiről, és arról, hogyan tudsz rajtuk hatékonyan úrrá lenni.

A kulcs itt is a tudatosítás és a kitartás. Minél inkább tisztában vagy a képességeiddel, a lehetőségeiddel, és azzal, hogy mire mennyi energiát tudsz szánni, annál kevesebb buktató lesz az úton. A coaching úgy vezet végig ezen a folyamaton, hogy a végére nem csupán a személyes céljaidat érted el, hanem már külső segítség nélkül is kézben fogod tartani a jövődet.

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.