Ezekben a hetekben a legtöbben nagyon örülnek, mert úgy látják, a Covid-19 kapcsán egy régi vágyuk teljesült: “Végre otthonról dolgozhatok!” De mi lesz a home office hátrányaival?

Tudom, kicsit cinikus az előző mondat, de azért, ha jobban belegondolunk, van benne igazság. Emberek milliói vágytak arra, hogy ne kelljen bemenniük hétfőn reggel dolgozni. Ha már a lottó ötöst nem nyerheti meg mindenki, akkor legalább otthonról lehessen pizsiben, kávét szürcsölgetve elolvasni az első e-maileket. Nem mondom, jogos a vágy, de van a home office-nak egy sötét oldala is.

“Van a home office-nak
egy sötét oldala is.”

Az elmúlt 20 évben vagy home office-ban vagy hibrid rendszerben dolgoztam, vagyis felváltva otthonról és az irodában. Élveztem minden pillanatát. Szerettem hétfőn 11.00-kor a kádban fekve könyvet olvasni, szerettem szerdán barátokkal a Balatonhoz menni, de én azt is szerettem, amikor este 10.00-kor az irodában brainstormingot tartottunk az új projekt kapcsán. Mindezekkel együtt számos dolog hátráltatott abban, hogy hatékonyan, eredményesen és sokszor számomra komfortos módon tudjak dolgozni. Végül nekem a hibrid rendszer vált be, de ahhoz hogy ezt jól tudjam működtetni, a home office hátrányaival is szembe kellett, hogy nézzek és meg kellett találnom a saját megoldásaimat.

“Tényleg ez kell neked?”

Összeállítottam hét pontban azokat a tényezőket, amelyek a leginkább hátrányt jelentenek az otthoni munka kapcsán.
Nem az a célom, hogy elijesszelek a home office-tól, hanem, hogy segítsek szembe nézni az otthoni munka hátrányaival, átgondolni, tényleg ez kell-e neked.

A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a legnagyobb nehézséget az otthonról végzett munkában a megfelelő szintű együttműködés és kommunikáció megteremtése jelenti.

kertesz-andras-homeoffice-hatranyok 2.1

A home office 7 leggyakoribb hátránya

1. Izoláció

Aki sokáig egyedül van, megőrül. Mi emberek nem arra születtünk, hogy egyes egyedül töltsük a napjainkat. Mentális egészségünkhöz szükségünk van arra, hogy visszajelzéseket kapjunk, hogy interakcióban legyünk másokkal, így folyamatosan alakítsuk az énképünket és a körülöttünk lévő világot. Nem csak a magánéletünkben okozhat nehézséget az izoláció, de a munkánk során is komoly akadályokat jelenthet, ha egyedül maradunk bizonyos helyzetekben. A pandémia óta sokan érezhették azt, hogy elveszítik a kapcsolatot a céggel, kimaradnak a napi történésekből. Az izolációs szorongás mellett a cég iránti lojalitás is nagymértékben csökkenhet, ami hosszú távon kiégéshez és /vagy (kényszer)munkahelyváltáshoz vezethet.

2. Láthatatlanság

Előfordulhat, hogy a távmunkában dolgozót elfogja a láthatatlanság érzése. Nehéz távolról megmutatni magunkat, kellő dominanciával részt venni a vállalat életében. Az előléptetéshez, a rátermettség bebizonyításához is gyakran van szükség olyan helyzetekre, beszélgetésekre a főnökökkel, amelyekre ritkán van lehetőség az online térben. A “nem látják”, “nem olvassák el”, “nem figyelnek rám” érzését is nehezebb távolról kezelni, mint amikor együtt vagyunk az irodában.

3. Sérülhet a munka-magánélet egyensúly

Nem véletlen, hogy kialakult a munkahely – otthon kettőssége. Sokan vannak, akiknek nagy segítséget jelent, hogy nem ugyanabban a térben dolgoznak és töltik el a szabadidejüket. Lehetőségük van váltani, átállni egyik szerepből a másikba: vezetőből anyává, apából kollégává. Életünk különböző színterei komoly segítséget adnak ahhoz, hogy mindehol kiegyensúlyozott és magas teljesítményt tudjunk nyújtani.

4. Nehezen kialakuló mélyebb emberi kapcsolatok

A munkahely nem csak a munkavégzés színtere. Itt is kialakulnak mély barátságok, nagy szerelmek, haveri körök, sportcsapatok. Számos értékes magánéleti kapcsolat van, amely a munkahelyről indul. Ez különösen fontos ma, amikor egyébként is bezárkózva éljük az életünket. Ehhez jött hozzá a covid-félelem, amit bár jogosan és hasznosan érezhet mindenki, megszabadulni tőle nem lesz könnyű. 
A sikeres munkához is szükség lehet a mélyebb emberi kapcsolatokra. Elég, ha arra gondolunk, hogy a csapatdinamika fontos része a bajtársiasság, amelynek megszületéséhez szükséges a személyes kontaktus, a jelenlét energiája és az érintés is.

5. Nem segít a vállalati kultúra

A közösséghez tartozás ősi ösztönünk, amely megadja a biztonság érzetét, segítséget ad olyan helyzetekben, amelyeket egyedül nem tudnánk megoldani. Sokan azért is választanak egy adott céget, mert szimpatikusak számukra a vállalat értékei, jó a hangulat az irodában. Ha home office-ban dolgozik valaki, sokkal nehezebben tudja mindezt megkapni a cégétől, a kollégáitól, így a vállalati kultúra ösztönző és biztonságot adó jelenléte nehezebben nyújt támogatást az akadályok leküzdésében.

6. Nehéz az otthoni iroda megteremtése

Amíg az ember az irodában dolgozik, a munkáltató pénze, figyelme és felelőssége, hogy megteremtse a tiszta és munkavégzésre alkalmas helyet a munkatársaknak. Az otthoni munka egyik komoly kihívása, hogy olyan helyet alakítsunk ki magunknak, ahol komfortosan tudunk eltölteni 6-8 vagy akár 10 órát. A konyhaasztal, a gyerek tanulós széke egy ideig megteszi, de amikor évekről van szó, akkor szükséges az ergonomikus és minőségi szék és asztal, ami bizony nem olcsó mulatság. És persze felmerül a kérdés: Ki fog minden nap takarítani?

7. A család, mint zavaró tényező

Szeretjük a családunkat, hiszen azért vagyunk velük. De ha a gyerekek minden előzetes bejelentés nélkül bejárkálnának az irodádba, ha a párod bejönne egy meetingre és megkérne, hogy pelenkázd át a babát, akkor bizony megemelkedne a vérnyomásod. A home office-ban óhatatlanul ez történik minden nap, és ezt időnként nagy mosollyal, máskor pedig dühösen fogadjuk. A covid nélküli normál hétköznapokban is komoly kihívás mindenkinek, hogy megszervezze a család életét, de ha dolgoznunk kell és közben körülöttünk forgatagként zajlanak az események, akkor rögtön átérezzük a bódító fertőtlenítőszagban úszó csendes, tiszta, nyugodt iroda jelentőségét.

Összefoglalás

  • Örülhetünk, hogy végre megnyílt a lehetőség az otthoni munkavégzésre, de fontos, hogy mindenki gondolja át, az élethelyzetéből adódóan mire van igazán szüksége, mik az ő esetében a home office hátrányai.
  • A hibrid rendszerű munkavégzés, 1-2 nap otthon, 2-3 nap az irodában segíthet megteremteni az egyensúlyt a munka és a magánélet között.
  • A személyes interakciók energizálnak minket, segítenek visszajelzéseket kapni, míg az izoláció szorongáshoz és a “napi valóságtól” való elszakadáshoz vezethet.
  • Látszani, láttatni a munkánkat, adminisztrálni magunkat részei a karrierépítésnek.
  • A kiegyensúlyozottsághoz fontos, hogy legyen időnk átzsilipelni egyik életszerepünkből a másikba.
  • Életünk társait sokszor a munkánkon keresztül találjuk meg, de ehhez az is kell, hogy találkozzunk velük.
  • A hasonlóan gondolkodók társasága megerősíti bennünk, hogy van értelme mindannak, amit gondolunk és teszünk.
  • Sok előnye mellett olykor nem csak drága, de van, hogy kényelmetlen is otthonról dolgozni.
  • Az effektív munkához az egész család részéről nagy fegyelemre van szükség.
A covid és a karrierváltás első 7 kérdése

A covid és a karrierváltás első 7 kérdése

A covid okozta új helyzet, mondhatjuk azt is, hogy világválság egyszerre felerősítette és megnehezítette a karrierváltás lehetőségét. Ilyenkor fontos, hogy megtaláljuk a legjobb kérdéseket, amelyek segíthetnek új lendületet adni a karrierváltásunknak is.

Kertész András

Kertész András

Organizational Communication, L&D Expert

Vezetőként és tanácsadóként több mint 15 év szakmai tapasztalat segíti a munkámat a szervezeti kommunikáció, a márkaépítés, a tanulás-fejlesztés (L&D), a változásmenedzsment és a vezetőfejlesztés terén. Ügyfeleimet olyan kihívásaikban támogatom, mint a vállalati menedzsment és a vállalati kommunikációs stratégiaalkotás, a személyes kommunikáció fejlesztése és szervezetfejlesztési projektek. Coaching és tréning praxisom mellett managerként prémium vállalati környezetben végzett munkámmal nagy hatású projektekben szeretek dolgozni.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.