Sok kérdés van az életemben, amikre nem tudom a válaszokat. Időnként roppant idegesítő, mert vissza-vissza tér egy-egy, és újra szembe kell néznem azzal, hogy még mindig nem tudom a megoldást.

Az egyik ilyen így hangzik:

Mi kell ahhoz, hogy gazdag és sikeres legyek?
Kitartó és kemény munka hosszú éveken át
vagy az élet élvezete és a pillanatok megragadása?

Sok történetet hallottam már erről, sok ügyfelemmel dolgoztam ezen a kérdésen. Jó lenne azt állítani, hogy a tapasztalatok alapján a kettő nem zárja ki egymást, de sajnos igen. Legalábbis azt a sikert, amit mostanában magunk körül látunk. Olvasom a Forbes magazinban a sikersztorikat és bizony a legtöbb arról szól, hogy milyen hosszan milyen sokat dolgoztak emberek azért, hogy elérjenek komoly sikereket. Mi mindenről mondtak le, hogy ott tarthassanak, ahol éppen vannak.

Ott van a negyvenes üzletember, aki eladta a cégét, 17 év után gazdagon száll ki az üzletből, soha többé nem kell dolgoznia. Végre el tud menni a gyermeke szülőijére, végre fel tudja tenni magának a kérdést, hogy mi is érdekli igazán, végre megszerelheti a 9 éve elromlott csengőt és fél szóval azt is megemlíti, hogy hosszú évek után igyekszik tenni azért, hogy ne váljanak el a feleségével.

Vagy ott van a magyar teniszcsillag, aki már a legjobb negyvenben van és állandóan utazik. Óriási erőfeszítések, hullámhegyek és völgyek övezik az útját, a legtöbbször messze a családjától megélt nehéz pillanatok. Jön a siker, és 2018-ban már több mint egymillió dollárt keresett. Erre mi magyarok azonnal felszisszenünk, hogy húha, de sok pénz és de nagy siker, de persze az ördög a részletekben rejlik. Elképesztően sok ember munkája és nagyon sok pénz kell ahhoz, hogy ezeket a sikereket el lehessen érni. Egymillió dollár egy ekkora vállalkozásban csepp a tengerben. Mert bizony ez a siker is drága.

A sikernek ára van!
És nagyon kemény szembe nézni azzal,
hogy ha már látjuk, mi az ára, megtesszük-e, amit meg kell tenni.
És ha megtesszük, elérjük-e?
És ha elérjük, megéri-e?

Abban majdnem biztos vagyok, hogy az élet nagyon izgalmas és élvezetes lehet, ha sikerül belelazulni és megélni minél több boldog pillanatot, de abban is, hogy a fentiekhez hasonló sikert elérni így nem lehet. Sikeresnek lehet lenni, de nem ezzel a mércével mérve, hanem a saját belső iránytűnket követve.

Többször írtam már ezen a blogon arról, hogy vajon mi a siker. Kinek mi a siker, hogyan tudjuk magunknak meghatározni a siker kritériumait és ennek megfelelően kijelölni célokat.

A megélt boldogság egyik kulcsának azt látom, hogy egy reális énképen és reális helyzetelemzésen keresztül meg tudjuk határozni magunknak, hogy mit jelent számunkra a siker, és sugározzon bármit is a környezetünk, képesek legyünk boldogan, sikerként megélni azt.

Kemény munka vagy élvezet?

Az én válaszom az, hogy kemény munka és élvezet.

Igyekszem minden nap megtalálni az egyensúlyt a kemény munka és az élvezetes élet között. Aki engem ismer és tudja mivel foglalkozom, azt gondolhatná, hogy nem dolgozom sokat. Pedig napi 6-8-10 órát én is dolgozom, mivel tudom, hogy a semmiből nem lesz semmi, csak a valamiből lesz valami. De igyekszem úgy tenni mindezt, hogy közben élvezzem a lehető legtöbb percét, hogy minden órában legyen 1-2 pillanat, ami feltölt.

Most, hogy ezeket a sorokat írom, kedd van, éppen délelőtt 10 órát harangoznak, ülök az ágyon pizsamában, szürcsölöm a kávémat, időnként kipillantok az ablakon megcsodálni a fehér virágba borult fákat és azon gondolkodom, hogy mi nekem a siker.

Na, például, ha ezt most olvasod, akkor az nekem siker.

Henry Ford

“Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból.”

Bill Gates

“Az összpontosítás a siker egyik kulcsa. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, hogy mihez értünk, és arra a területre kell fordítani az időnket és az energiánkat.”

Coco Chanel

“Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam.”

Kimi Raikkönen

“Nem azoké a siker, akik sohasem buktak el, hanem azoké, akik elbuktak, és ismét felálltak belőle.”

Ezeket olvastad már karrier témában?

A covid és a karrierváltás első 7 kérdése

A covid és a karrierváltás első 7 kérdése

A covid okozta új helyzet, mondhatjuk azt is, hogy világválság egyszerre felerősítette és megnehezítette a karrierváltás lehetőségét. Ilyenkor fontos, hogy megtaláljuk a legjobb kérdéseket, amelyek segíthetnek új lendületet adni a karrierváltásunknak is.

bővebben

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.