Három fázisra szoktam osztani a prezentációt annak érdekében, hogy ügyfeleim végig tudják gondolni, mikor mire kell felkészülniük, mikor hogyan kell jelen lenniük.

Ez az érkezés, szereplés és távozás.

Most néhány sorban és egy kis videóban szeretnék beszélni nektek arról, hogy miért elképesztően fontos megtervezni az érkezést, mire kell figyelni a felkészülés során, mi a dolgod, ha egy jó belépőre vágysz.

Vegyék észre, hogy bejöttél!

Sokan sokszor írtak már arról, hogy miért fontos az első benyomás. Tényleg, lassan már én is unom, de nem lehet eleget írni róla. Arról azonban talán kevesebbet írtak, hogy egy prezentáció vagy előadás alkalmával miért olyan fontos, hogy színházi nyelven szólva “megtervezzük az antrénkat”.

Az első benyomást 1-2 msp alatt tesszük másokra, és ennyi idő alatt be is árazza a közönség, hogy mit várhat tőlünk. Meg sem kell szólalnunk és már mindent tudnak rólunk.

Éppen ezért, amikor még csak közeledünk a színpadra vagy csak felléptünk rá, már a járásunkból, az öltözékünkből, a mosolyunkból tudják, hogy:

  • felkészültünk-e megfelelően
  • mennyire izgulunk
  • mit gondolunk a témáról, amiről beszélni fogunk

Ha jól csináljuk, akkor a  magabiztosságunk kisugárzásával megnyugtathatjuk a közönséget. Hátradőlhetnek és nyugodtan befogadhatják mind azt, amit közölni szeretnénk velük. Így a hatás sokkal nagyobb lesz.

 

Attitűd! Attitűd! Attitűd!

Ez a két szó: tudatosság és attitűd, amit az ügyfeleim legtöbbet hallanak tőlem.

Az attitűd alapja az az érzés, amit átengedsz magadon, ami belök téged egy kommunikációs helyzetbe. Mi emberek érzés vezéreltek vagyunk, így ha bárkivel beszélünk, bármit teszünk, a mögött van egy érzés, ami hajt minket.

Amikor felkészülünk egy prezentációra, általában “fejben” készülünk rá. Végiggondoljuk, hogy mit szeretnénk mondani és milyen sorrendben, hogy milyen hosszú legyen, stb… De azt a legritkább esetben gondoljuk át, hogy mit szeretnénk kifejezni, mit szeretnénk átadni, milyen attitűddel szeretnénk mind ezt előadni. Pedig – ahogy fent is írtam – ez egy alapvetően fontos kérdés, hiszen a beazonosított érzés meghatározza:

  • a mozgásunkat
  • a kisugárzásunkat
  • a mondanivalónkat
  • a sorrendet
  • a hatóerőnket
  • és mindezek alapján az érkezésünket

Ha profi előadóvá akarsz válni, akkor el kell sajátítanod mind azt a tudást, amivel tudatosan, az igazán fontos dolgokra koncentrálva tudsz felkészülni egy előadásra vagy prezentációra. Hidd el, sok csodálkozó szemet láttam az elmúlt években, amikor a fentiekhez hasonló dolgokról beszéltem ügyfeleimnek. Pedig nem nehéz elsajátítani mindezt, csak a megfelelő időt, energiát kell ráfordítani ahhoz, hogy igazán magabiztos, felkészült és hatásos előadóvá válhass.

 

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.