Nem is gondolnátok, hogy milyen sok ügyfelem kérdezte már meg tőlem, hogy mit csináljon azzal a szorongató rossz érzésével, ami akkor jön, ha fel kell hívnia egy fontos embert, vagy fontos témában kell beszélnie telefonon vagy videokonferencián kell előadnia. Cégvezetők, menedzserek, politikusok és még kommunikációs szakemberek is fordultak már hozzám ezzel a kérdéssel: “Mit csináljak azzal, hogy időnként félek a telefonálástól és az online kommunikációtól?”.

Ez a félelem természetes

Természetes érzés, hogy félünk a telefonálástól vagy az online videós alkalmazások használatától, vagyis attól, hogy beszélnünk kell valakivel, akit nem látunk vagy csak részben. Sokat tudnának erről mesélni a call centerben dolgozók, vagy a telefonos értékesítők, hiszen egyszer mindannyiuk életében volt egy pont, amikor túltették magukat ezen a félelmükön. Érdemes megkérdezni az ismerőseinket, hogy ők hogyan csinálták, mivel sok jó technika van ennek a félelemnek a kezelésére. Én is adok a videóban 5 tippet arra, hogyan kezeld a félelmedet a videós megbeszélésektől és a telefonálástól.

Félünk a videókonferenciáktól is

Ma, a Covid-19 megjelenése után kialakult home office világában, az online társas kommunikáció forradalmában talán még aktuálisabb a kérdés, mint valaha, hogy mit kezdjünk azzal, ha félünk telefonálni, vagy Skype-on, Zoomon, Microsoft Teams-en, Messengeren beszélni másokkal. A félelem jogos, hiszen a nemzetközi és hazai kutatások szerint a távmunkával kapcsolatban felmerülő egyik vezető probléma a megfelelő kommunikáció kialakításának nehézsége. Az, hogy nem tudjuk jól megértetni magunkat, hogy nehezen tudjuk átadni az üzeneteinket másoknak. Vezetőként telefonon, de sokszor még videókonferenciák segítségével sem sikerül úgy irányítanunk a csapatunkat, motiválnunk a kollégáinkat és delegálnunk feladatokat, hogy megközelítsük a személyes jelenlét hatékonyságát.

5 ok, amiért félünk a telefonálástól és a videós kommunikációtól

A következő videóban összeszedtem az 5 vezető okot, hogy miért félünk a telefonálástól és az online kommunikációtól, és 5 tippet, hogy hogyan kezelhetjük ezeket a félelmeinket.
A tippeket a videóban nézheted meg, de itt van az 5 vezető ok a félelemre:

1. Nem látjuk, és ezért nem értjük meg a másikat
2. Váratlan és ismeretlen helyzettel találjuk szembe magunkat és nem tudunk jól reagálni
3. Félünk, hogy telefonálás vagy online meeting közben elveszítjük az irányítást
4. Nem tudjuk, hogy mit csinál épp a másik, és kellemetlen lehet, hogy zavarjuk
5. Hirtelen nem tudunk megszólalni és nagyon kínossá válik a hallgatásunk

Ha dolgoznál a személyes kommunikációdon, fejlesztenéd a retorikai eszköztáradat, a beszédtechnikádat vagy csak a mélyére néznél a személyes kommunikációval kapcsolatos szorongásodnak, keress bizalommal.
Beszédtechnika és a tudatos kommunikáció

Beszédtechnika és a tudatos kommunikáció

Te tudod, hogyan lehetne változtatni a beszédeden, a kifejezésmódodon, a hangodon?
A legtöbben nem tudják, és ez a “tudatlanság” az, ami miatt sokszor kényszerpályára kerülnek, mivel elkönyvelik magukat rossz előadónak, rossz kommunikátornak, vagy rosszabb esetben mások könyvelik el őket ilyennek.
Jó hírem van: meg lehet tanulni beszélni!

Kertész András

Kertész András

Organizational Communication, L&D Expert

Vezetőként és tanácsadóként több mint 15 év szakmai tapasztalat segíti a munkámat a szervezeti kommunikáció, a márkaépítés, a tanulás-fejlesztés (L&D), a változásmenedzsment és a vezetőfejlesztés terén. Ügyfeleimet olyan kihívásaikban támogatom, mint a vállalati menedzsment és a vállalati kommunikációs stratégiaalkotás, a személyes kommunikáció fejlesztése és szervezetfejlesztési projektek. Coaching és tréning praxisom mellett managerként prémium vállalati környezetben végzett munkámmal nagy hatású projektekben szeretek dolgozni.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.