Nekem nem megy. Nem kicsit, nagyon nem megy.
A koronavírus-járvány óta szinte nem is beszéltem a barátaimmal, videón is csak egyszer-kétszer láttuk egymást a hosszú hetek alatt. Munka, gyerek, gyerek, munka, gyerek… és így tovább. Gondolom sokan becsavarodtak már ebbe a körforgásba. De van, akinek a karantén-borvacsora is megy.

Van, akinek gond és van, akinek nem

A szakemberekkel közösen indított új projektünk, az APA 2.0 keretében végzett kutatásunkból is kiderült, hogy a milyen fontos az együttlét az embereknek. A tágabb értelemben vett családhoz, a barátokhoz kapcsolódás hiánya tapinthatóan fájdalmas ezekben a hetekben. A “Szülők karanténban” kérdőív kitöltőinek magas, 72.3%-a gondolta úgy, hogy személyes életében komolyan hiányoznak ezek a kapcsolatok.
Szerencsére nem mindenkinek okoz gondot a barátokhoz kapcsolódás. A borozás, közös vacsorák élménye akkor is meglehet, ha el vagyunk zárva egymástól. Borbényi Kata amikor elmesélte, milyen szuper karantén-borvacsorákat tartanak, megkértem, ossza meg veletek is a jó hangulatú az online vacsorák titkát.

On-Wine – a karantén-borvacsora titka

A karantén első két hétvégéje csendesen telt el nálunk. Se barátok, se nagy vendégvárás… maximum egy-két pohár bor fogyott el, de valahogy az sem úgy esett, mint nagyobb társaságban.
Valamit tenni kell! – Minden heti boromról akkor sem mondok le!
A harmadik hétvégére már online karantén-borvacsorát tartottunk baráti körben. Azóta is rendületlenül zajlanak nálunk az online borvacsorák. És mit ne mondjuk, szeretjük!

Íme 10 tipp, hogyan szervezzünk karantén-borvacsorát, és hogyan ne hiányozzanak a barátok

1. Baráti kör

Szerezz barátokat, ismerősöket, akik hajlandóak Veled/ Veletek borozni, vacsorázni online

2. Létszám

3 párnál vagy 6-7 főnél több embert szerintem ne invitálj meg egyszerre, mert az online beszélgetés „akadozhat”. Persze ez függ a társaság összeszokottságától és a beszélgetési témáktól is. Nálunk ez a létszám vált be a karantén-borvacsorákon.

3. Alkalmazás

Milyen alkalmazást válasszunk? Igazából bármilyet, amiben hinni tudunk. Skype-ot, Zoom-ot, Meet-et is próbáltunk már. Minden alkalmazás szerette a bort eddig 🙂 Érdemes olyat választani, ami tud fotót, videót készíteni. Ma már a legtöbb tud ilyet.

4. Borsor

Előre megbeszélve a csapattal, rendeljetek azonos pincétől/ kereskedéstől, azonos évjáratú, azonos fajtájú borokat. Ha nem tudjátok, hogy milyen tételeket igyatok, akkor bátran kontaktáljatok a borásszal, borkereskedéssel. Segíteni fognak! És persze kérjetek online kiszállítást.
Néhány tipp a borrendeléshez:

5. Étel rendelés

A közös élményt tudjátok még fokozni azzal is, hogy a társaság egy ugyanazon étteremtől rendel ételt a karantén-borvacsorához és mindenki azonos vagy legalább egy konyhából való vacsorát fogyaszt. Itt fontos az összehangolt étel kiszállítás. Érdemes előre rendelni és a pontos érkezési időt előre megadni a rendeléskor.

6. Közös étel készítése

Az is fel tudja dobni a hangulatot, ha ugyanazon ételt a csapat minden tagja megfőzi. Például megbeszélitek, hogy mindenki vadas marhát fog vacsorázni krumpligombóccal, ezért az online vacsora társaság minden háztartása már délben el is kezdi készíteni az esti „közös” vacsorát. Jól el lehet kacarászni a végeredményen. Főleg a különbségeken, tálaláson… Persze az este végén mindenki egye meg, amit főzött.

7. Az esemény rögzítése

Érdemes pár képkockát megörökíteni a borozásról, ha a társaságnak nincs ellenére. Másnap és harmadnap is nagyon jókat lehet nevetni a videókon. A személyiségi jogokra vigyázzunk!

8. Gyerekkérdés

Felmerülhet a kérdés, hogy mi legyen a gyerekkel??? A tapasztalat az, hogy jó, ha vannak a társaságban azonos korú gyerekek. Ők is be tudnak kapcsolódni a beszélgetésbe és még egy-egy gyerekpezsgővel, szörppel is tudnak koccintani a felnőttekkel.
Ha egy mélyebb „bor élményre” vágyunk, akkor tervezzük az online karantén-borvacsorát a gyermek fektetési ideje utánra.

9. Kevésbé ismerős csapat

Kicsit rizikósabb, de bátran hívjunk meg online vacsorára, borozásra olyan távolabbi ismerősöket is, akiket annyira nem ismerünk vagy eddig nem volt szoros a kapcsolat velük. Megfelelő témaválasztással, jó borokkal minden gördülékeny lesz.

10. Közös játék

A játék mindig jó. Az online térben sem kell lemondani pl. a rajzolós activity-ről. Erre a skribbl.io nagyon alkalmas. Illetve ott van még a Honfoglaló online játék is, tinédzser korunk kedvence.

Bátorítok mindenkit, hogy hívja meg online teára, limonádéra, borra, sörre, karantén-borvacsorára barátait, ismerőseit. Az online tér nem fogja visszaadni a 100%-os találkozási élményt, de nagyon sok örömöt, mókát és élményt nyújt a koronavírus ideje alatt is!

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.