Ez a bejegyzés a passzív keresetről szól, amelynek lényege a befektetés – és annak megtérülése. Természetét tekintve a passzív kereset a rövidtávú munkát egyesíti annak hosszú távú élvezetével. Ennek megvalósítását szolgálhatja az outsourcing vagy a magas fokú online támogatás stratégiája, de így működik egy jól fölépített MLM-rendszer is.

A cél, hogy olyan „gépezetet” hozzunk létre, amely egy bizonyos idő után már „magától”, a mi aktív beavatkozásunk nélkül is működik, mégis részben nekünk termeli a pénzt. Létrehozhatunk egy vállalatot, webáruházat, vagy tőzsdézhetünk is. A lényeg, hogy az elején komoly erőfeszítéseket kell tennünk ahhoz, hogy később élvezzük a jutalmát.

A passzív kereset sokak számára kétségkívül szokatlan dolognak tűnhet.
Magyarországon máig erős a 8-8-8-as életfilozófia, azaz a mindennapi munkába vetett hit. Az országunk gazdasági felépítése, az adórendszerünk, a nyugdíjrendszerünk mind arra épül, hogy az emberek reggel elmennek dolgozni és, ezért minden hónap elején megkapják a jutalmukat. Nem akarom elítélni ezt a fajta életet. Biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül alakult ki az évszázadok alatt, és sokaknak a vágyaival, igényeivel és bátorságával harmóniában van.

Az elmúlt 25 év a fentieket erősítette, ahogy a multik térnyerése is, így a munkavégzés alternatív módjai csak lassan tudtak / tudnak megjelenni (tőzsdei kereskedés, otthoni munka, magas hozzáadott értékű tevékenység…). Furcsán néznek azokra, akik nem dolgoznak minden nap. Még a vállalkozói szektorban is, a KKV-tól a nagyvállalatokig a napi munkát tekintik a siker zálogának.

A passzív kereset forrását megtalálni, felépíteni, és működését felügyelni nem könnyű dolog.
Sok ügyfelem volt már, akik rádöbbentek, hogy számukra – vágyaik számára – a legtökéletesebb megoldás a passzív jövedelemhez jutás lenne. Az első kérdésig általában meg is van a nagy lendület, majd kissé hanyatlani kezd. Így hangzik a kérdés: „Mid van, amivel passzív jövedelmet tudnál termelni? Egy ide illő szakmád? Pénzügyi tudásod? Informatikai ismereteid? Egy kitűnő ötleted?”
Nem könnyű kérdés, de nem lehetetlen megválaszolni. Itt is, mint annyi más helyzetben arra van szükség, hogy magunkra tekintsünk, és optimistán, de reálisan megvizsgáljuk, mely terület lehet az, amelyen a passzív jövedelem felé elindulhatunk. Ilyenkor nem a vágyakozás öröme, hanem a tervezés és a konkrét lépések energiája visz előre a cél felé.

Éppen ezért érdemes leszögeznünk, hogy itt nem az az elsődleges cél, hogy ne dolgozzunk.

Nagyfokú bénító ereje van a lottó ötösben való bizakodásnak. Ehhez az állapothoz sokkal inkább a passzivitás társul, ám a passzív jövedelem elérése csak aktív, cselekvő attitűdön keresztül valósulhat meg. Nem a „nemdolgozás” gondolata kell, hogy a szemünk előtt lebegjen, hanem egy bizonyos életforma, amely lehetővé teszi – ha éppen arra vágyunk -, hogy ne dolgozzunk.

Aki képes egy bizonyos időn keresztül olyan kemény munkát végezni, hogy utána soha többet nem kell dolgoznia, az bebizonyította, hogy tud és akar teljesíteni.

Mindenki, aki a fenti definíciónak megfelelő passzív jövedelemmel rendelkezik, értéket teremtett. Nem a munka mennyiségének tekintetében, sokkal inkább a minőség, az egyediség, vagy az újdonság volt az, amely a lehetővé tette ezt az életformát. És ne gondoljuk, hogy ezzel kizárólag az lehet a végcélunk, hogy koktélt iszogassunk a tengerparton. A passzív kereset hatalmas szabadságot ad, amellyel sokféleképpen élhetünk. Olyan tevékenységekre fordíthatjuk az időnket, ami nem csupán saját magunk, de mások, a társadalom számára is értékes.

Röviden összefoglalva:

– a passzív jövedelmed az aktivitásod következtében fog érkezni

– akkor leszel képes passzív jövedelmet elérni, ha másképpen tudod csinálni a dolgaidat, mint ahogyan a szüleid tették

– akkor jöhetsz rá, hogy mi lesz a passzív jövedelemszerzésed tárgya, ha magadra tudsz nézni, és reálisan felmérni a képességeidet és lehetőségeidet.

 

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.