Ebben a blogbejegyzésben segítséget szeretnék adni azoknak, akik már eldöntötték, hogy újabb ismeretekre tesznek szert, vagy fejlődni szeretnének, de nem tudják, milyen módszer mentén tegyék. Időről-időre én is felteszem magamnak ezt a kérdést. Coachként számtalan tanfolyamot kínálnak nekem, amelyek általában e három kategória közül az első kettő, azaz a tanácsadás és tanítás ötvözetét használják. Nézzük meg, hogyan is állunk ezekkel a módszerekkel.

Mi a fenti három dolog között a különbség? Melyiket válasszuk?

A kérdés annál is inkább aktuális, mivel napjainkban nagyon nagy népszerűségnek örvend az önképzés. Olyan fogalmak, mint az „életen át tartó tanulás” életünk részévé váltak, így ma mindenki különböző tréningekre, képzésekre, konferenciákra jár, vagy spirituális úton igyekszik fejleszteni magát. A sok-sok képzés közül nem könnyű választani, és nagy a személyes felelősségünk abban, hogy milyen irányban, hogyan indulunk el.

Hogyan tanuljunk?

Nem csak a képzési témák közül kell választanunk, de a tanulás módját is meg kell tudnunk határozni ahhoz, hogy a nekünk való úton indulhassunk el. Ma már számos útja van annak, hogy elsajátítsunk bizonyos tudást az agykontrolltól a villám tanfolyamokig.

Most nézzünk meg két klasszikus és egy feltörekvő módszert, amelyeknek mind-mind megvan a helyük. Kérdés, hogy jó helyen vannak-e az életünkben…

teach_me_kertesz_andras_coach_v2

Mondd el, és én elfelejtem.

Véletlenül sem szeretném lehúzni a tanácsadás műfaját, hiszen hosszú évek óta dolgozom vezetői tanácsadóként, és hiszem, hogy vannak olyan helyzetek az üzleti- és magánéletben, ahol nagyon sokat tud segíteni egy jó tanács.
A fenti kép kicsit provokatív feliratával jogosan hívja fel a figyelmet a felejtésre, de talán nem teljesen van igaza.

Tény, hogy a tuti megmondása a másik két kategóriához képest nem olyan mélyen épül be. Az ügyfélnek komoly saját munkát kell befektetnie a megértésbe és implementálása.

A tanácsadónak abban óriási felelőssége van, hogy felmérje a tanácsot kérő ügyfél tudásszintjét, tájékozottságát és felkészültségét, és annak megfelelően adja jó tanácsait.
Összefoglalva, ha egy egyszeri alkalomról van szó, vagy ha már egy jó ideje tartó folyamatban vagyunk benne, ahol csak egy újabb lökésre van szükség, akkor a tanácsadás (egy tanácsadó) kiváló megoldás lehet. Abban az esetben is jó választás, ha a hétköznapi vezetői munkában, döntések meghozatalában van szükségünk segítségre.

Egy tanácsadó, aki kívülről nézi az adott helyzetet, a hétköznapok eseményeit struktúrába foglalva, érdekek nélkül tud a napi döntésekben támogatást nyújtani.

TIPP: válaszd a tanácsadást, ha gyors segítségre van szükséged, ha arra vágysz, hogy “ellökjenek” egy határozott irányba, ha kell egy másik szempont a döntéshez.

Taníts, és én emlékezni fogok rá.

A tanítás az a műfaj, amellyel mindenki már gyerekkorában találkozik. Vekerdy Tamás és Feldmár András sokat írnak arról, hogy vajon ez ma Magyarországon jól vagy kevésbé jól működik-e, vagy hogy van-e a tanárképzésben meghonosodott XX. századi metodikai megközelítéseknek a XXI. században létjogosultsága.
Óriási kérdés, és anélkül, hogy úgy tennék, mintha erre tudnám a választ, azt bátran leírom, hogy változásra szükség van.

A címben leírt megközelítéssel akár egyet is érthetnénk, és meg is nyugodhatnánk abban, hogy a tanítás a tudás átadásával elérte célját, különösen, ha emlékszünk az anyagra.
Mégis, ha visszagondolunk gyermekkorunk tanulási élményeire, gyorsan rádöbbenünk, mennyi tudást adtak át nekünk, amelyet gyorsan vagy kicsit lassabban, de elveszítettünk. Milyen sok olyan információ van a fejünkben, amelyek nem épültek be az életünkbe, és nem kötöttük be őket egyetlen gondolati rendszerbe sem. Ha memóriánk véges lenne, mint a számítógépé, és ezáltal komoly felelősségünk lenne abban, hogyan sáfárkodunk a rendelkezésre álló hellyel, akkor talán jobban meggondolnánk, milyen információkat és milyen rendszerben szeretnénk benne tárolni.

A cím erre a felelősségre hívja fel a figyelmet. Nem elég emlékezni arra, amit szeretnénk elsajátítani, hanem az elménkbe és lelkükbe is be kell épülnie, hogy aztán megfelelően tudjuk hasznosítani a mindennapokban.

TIPP: Válaszd a tanulást, ha pontosan tudod, hogy egy adott területen milyen plusz ismeretekre van még szükséged.

Vonj be, és én tanulok.

Ez a blogbejegyzés a következő bekezdésért született. Azért, mert úgy látom, hogy ma még mindig nagyon sokan vannak olyanok, akik nem hallottak a fejlődés/fejlesztés ezen módjáról, és még többen olyanok, akik még nem próbálták ki.

Elérkeztünk a coachinghoz, és annak lényegéhez, a saját belátásom alapuló tanuláshoz.

A coaching módszertanának egyik lényege, hogy az ügyfél a saját kérdéseire keresi a saját válaszait, tehát sem a kérdés, sem a válasz nem kívülről érkezik. Ennek óriási ereje van, hiszen a saját gondolkodása mentén, saját tapasztalataira építve, saját rendszerében tud fejlődni.
Képes meghatározni olyan konkrét utakat, amelyeken elindulva elérheti kitűzött céljait, és leküzdheti az akadályokat.

  • Ha tanácsadásban lennénk, megkérdeznénk, mi a probléma, és megmondanánk rá a saját tapasztalatainkon alapuló megoldást.
  • Ha tanításról lenne szó, átadnánk az általunk is már egy előre meghatározott rendszerben elsajátított tudást, amely vagy beépül, vagy nem.
  • A coachingban ilyen értelemben nem is kell beszélnünk a címben említett bevonódásról, hiszen ki sem lép az ügyfél önmagából. A fókusz végig rajta van. A másfél órás ülés alatt semmi másról nem esik szó, mint róla, a céljairól, az elakadásairól. Ezeken nem is dolgozik senki más, csak ő.

A coach figyelmével kíséri, kérdéseivel segíti, jelenlétével támogatja az ügyfelet. Mindezeknek köszönhetően hihetetlen gyorsan megtörténnek a szükséges felismerések, és elindul egy olyan gyors változás, amely egyik előző esetben sem történhetne meg így.

TIPP: Válaszd a coachingot, ha a saját felismeréseid mentén haladva, mély és gyors változást, fejlődést szeretnél elérni.

Elfogult vagyok, elismerem, de ha valaki megkérdez, hogy milyen módszert válasszon ahhoz, hogy

  • fejlődhessen,
  • céljait elérje,
  • tovább léphessen az életében,

akkor leginkább a coaching módszertanát javaslom neki.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.