Minden évben december elején elkezd bennem motoszkálni egy gondolat: “Vajon milyen évet zárok valójában? Mit kell másképpen tennem az új évben?”

Akiknek vállalkozásuk van, vezetőként dolgoznak vagy gyermekeiket nevelik, azoknak már október-november környékén megjelennek azok a döntési helyzetek az életükben, amelyekben a következő évre vonatkozóan kell A-t vagy B-t mondaniuk. Jövő évi budget, emberek felvétele vagy elbocsátása, stratégia a következő évre, a gyerek felvételije, vegyünk-e egy autót jövőre…

Ezek a kérdések csendben, de kitartóan kúsznak be az életünkbe minden év végén.

Évekig igyekeztem halogatni a magammal való leülést, a felmerülő kérdések megválaszolását és a döntések meghozatalát, de ma már inkább élvezetnek mint nyűgnek érzem. Egyszerűen felvillanyoz az, amikor a homályos álmokból szavak, mondatok és tervek formálódnak. Megéltem már sokszor, így számítok is rá, hogy az új évben sok “aha” élményt fog jelenteni nekem, amikor rájövök, hogy ezt vagy azt éppen így terveztem el decemberben.

Mi kell ahhoz, hogy tervezzél?

Semmi. Vagyis mégis:

  • Végy magad elé 5-10 A4-es fehér papírt.
  • Vegyél elő egy tollat, keress egy ceruzát, egy radírt és egy hegyezőt a gyerek tolltartójában. (ha van)

Gondold végig a terveidet, vágyaidat, feladataidat a következők szerint:

Karrier

Vedd sorba, mi mindent szeretnél megvalósítani az új évben. Sokan csak hagyják magukat sodorni az árral a munkahelyükön, főnökök és világtrendek alakítják a karrierjüket, de Te ezt ne hagyd. Írd össze azokat a dolgokat is, amelyeket meg akarsz változtatni és el akarsz érni. Konkrét cselekvéseket is rendelj hozzájuk.

Már korábban összeírtam néhány dolgot 2019-re, azt most átváltoztatom a te formádra, és a következő coaching találkozásra már egy kész tervvel jövök.

Júlia

MLM specialista

Magánélet

Légy őszinte! Magadnak írod. Miért ne tehetnéd meg, hogy évente egyszer szembe nézel magaddal, a vágyaiddal. Óriási ereje lesz, ha szavakba tudod önteni, hogy mit szeretnél, hogy hogyan szetnél élni. Ne csábulj el és ne a családod igényeit igyekezz sorra venni. Az a könnyebbik út. Azokat ráérsz akkor, amikor már pontosan látod, összeírtad, hogy neked mi az, ami fontos, hogy megéld az új évben.

Vesd össze a munkát a magánélettel

Gondolom tele lett 1-1 oldal a fenti témákkal. Most tedd egymás mellé a karrier és a magánéleti célokat, vágyakat, és nézd meg, hol harmonizálnak és hol ütköznek egymással. Örülj a találkozásoknak és keress megoldást, ha nagy az eltérés a két terület között.

5-10 mondat a vágyott állapotról

Engedd, hogy szabadon jöjjenek a gondolataid, és írj 5-10 mondatot egy újabb lapra arról, hogy milyennek szeretnéd a következő évet. Ezek a kérdések segíthetnek megfogalmazni a gondolataidat:

  • Hová szeretnél eljutni az új évben?
  • Hogy szeretnéd magadat látni év végén?
  • Mivel lennél elégedett 2019 decemberében?

Nagyon jó a Te listád. Tökéletes kiegészítője lesz az enyémnek. A másik lába. Végig fogom csinálni a következő két napban. Köszönöm még egyszer.

Nóra

belsőépítész

Az év fókusza

Kellenek olyan gondolatok, célok az embernek, amelyek egy szóban, vagy egy rövid mondatban megfogalmazhatóak, és elkísérnek egész éven át. Most, hogy már tisztán látod mind karrier, mind magánéleti szempontból a következő évedet, keresd meg a megfelelő szót, minek az éve lesz a következő.

„20.. – A … éve!”

Ha kész, írd össze azt az 5 legfontosabb jellemzőt is egy-egy szóban, amelyek leginkább leírják ezt az évet. Ezt a papírt majd ki is teheted a faladra, az irodádba, vagy a hűtődre. Meglátod, segíteni fog Neked fókuszban maradni.

Idővonal

Megvannak az egyes területek, a feladatok, a fő fókusz, már csak azt kell megnézni, hogyan, milyen eloszlásban tud megvalósulni mindez. Írd fel az év 12 hónapját idővonalként és jelöld rajta a főbb pontokat. Itt a lehetőség, hogy egész évre okosan oszd el a feladatokat. Meg fogsz lepődni, hogy nem is olyan könnyű jól gazdálkodni az erőddel és az időddel egyszerre.

Készen vagy! Meglátod, hihetetlen erővel húz majd Téged előre ez a terv. Egész évben fókuszban tart és megdöbbentően több dolog fog megvalósulni a vágyaidból, mint amennyi az előző évben sikerült.

Drukkolok neked! Menni fog!

 

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.