“Igazából mindig tudjuk, hogy a feldobott érme melyik felét szeretnénk felül látni.”

A fenti mondat A második Marigold Hotel című filmben hangzott el, és úgy eltalált, hogy blogbejegyzés lett belőle.

Miért?

Mielőtt megadnám a választ a kérdésre, egy kis részlet a filmből…

 

Tényleg? Mindig tudjuk legbelül, hogy mit szeretnénk? És tudunk is eszerint dönteni? Akkor ez könnyű, nem? Nem!

Nem úgy látom, hogy könnyen döntenénk,

  • mert mi emberek általában nagyon nehezen döntünk.
  • mert megszenvedjük az utat, ami a változást jelentő döntésig vezet.
  • mert számtalan ügyfelemet támogattam már ezen az úton, és úgy látom, hogy ha ismernénk a döntéshozatal egyes fázisait, akkor gyorsabban és fájdalommentesebben tudnánk végigmenni rajta.

Nem vagyok olyan coach, aki megrögzötten használ coaching modelleket, de hiszem, hogy ezek jól leképezik azokat a gondolkodási utakat, amelyek végén általában cselekvésre szánjuk el magunkat.

Talán segít végiggondolni a saját helyzetét és könnyebben meghozni a döntést, ha a DIADAL modellhez tartozó kérdésekre megpróbál válaszolni.

KÉRDÉSEK, AMELYEK SEGÍTHETNEK:

Diagnózis fázisa
Miért éppen most?
Mit vár a coachtól, mivel fog az eredményhez hozzájárulni?

Iránykijelölés
Honnan tudja, hogy valamivel gond van – milyen bizonyítékai vannak rá?
Milyen mértékben tudja befolyásolni az eredményt?

Alternatívák
Ha a barátja ilyen problémával fordulna Önhöz, mit javasolna?
Mit tenne, ha nem lennének kötöttségei?

Döntés
Milyen kritériumok alapján szeretné meghozni a döntést?
Milyen lépéseket és mikor fog megtenni? Mi az akcióterve?

Alkalmazás
Mit fog tenni az akadályok megelőzéséért, vagy leküzdéséért?
Hogyan segíthet a coach túljutni a nehéz szakaszon?

Lezárás
Mi változott a coaching előtthöz képest?
Mennyire sikerült elérni a célját?
A coaching befejezése után milyen problémái adódhatnak a változás fenntartásával?

Számos terület van az életünkben, ahol vagy az összetettség vagy éppen a kockázat miatt nehezen hozunk döntéseket.

A magánéleti döntések – például az elköteleződés, gyermekvállalás, vagy a válás – oly sok érzelemmel vannak átitatva, hogy nehezen látunk ki mögülük, így a kapcsolódó döntéseinket is gyakran nehezen hozzuk meg.

Ilyen a karrierváltás is, amely nem csupán a munkahelyváltásról szól, de gyakran az életstílusunkat, a hivatástudatunkat is érinti.
Van egy ügyfelem, akivel karrier coachingban már a negyedik-ötödik ülésen eljutottunk a döntés fázisába. Nagy élmény látni, hogy hogyan jut el attól az érzéstől, hogy valami nincs rendben – és tudja, hogy változtatnia kéne a karrierjében – addig, hogy meghozza a döntést, miután feltérképezte az irányokat és az alternatívákat. Ez még egy coachcsal sem szokott ilyen gyorsan menni, nemhogy egyedül…

Sokan azt gondolják, hogy nagyon könnyű dönteni, pedig nem az.

Elengedhetetlen, hogy végigjárjuk a döntésig tartó utat. Számtalan kérdés merül fel, számtalan bizonytalansággal kell megküzdenünk magunkban, és számtalan lehetőséget kell elvetnünk ahhoz, hogy aztán a nekünk megfelelőt kiválaszthassuk.

A kérdés az életben sohasem az, hogy megtörténik-e a változás, hanem az, hogy mi megyünk-e vele. Vannak, akik hosszú éveken keresztül képesek halogatni a döntést, akár 5- 10 éven keresztül is. De vannak olyanok is, akik percek alatt meghoznak sorsfordító döntéseket.

Egy felkészült coachcsal folytatott munka nagyon sokat tud segíteni abban, hogy gyorsan és strukturáltan juthassunk el a döntésig, majd abba beleállva hatékonyan és eredményesen tudjuk végrehajtani terveinket.

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Karrier konzultáció!

10.000 Ft / 1 óra

Ha munkahelyet váltanál, ha a régóta tervezett vállalkozásodat indítanád be, ha anyaként újra dolgoznál vagy egyszerűen kiégtél és nincs tovább, akkor itt a helyed, karrier coaching konzultáción. Ránézünk a jelenlegi helyzetedre és tanácsokat is kapsz, amik segítenek megtenni a következő lépést. Töltsd ki a lenti formot és hamarosan találkozunk.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.