Állítsuk fejlődő pályára az apaságunkat
Kertész András: Apaszerda

Kertész András business coach és tréner, egykori operaénekes negyvenévesen lett apa, amit szerencsés fordulatként emleget. Úgy mondja, érett férfiszemélyiségébe talált bele az apaság, és rengeteg kaput nyitott meg. „Mi, férfiak nehezen mondunk ki dolgokat, még mindig a tradicionális apaszerepeket követjük. Úgy látom, nagy szükség lenne rá, hogy az apaságról, a kételyekről, aggályokról, gondolatokról többet beszéljünk nagyobb fórumokon, komolyabb társadalmi párbeszédet elindítva – mondja. – Le vagyunk maradva a szeretet tudatosításában.”

Mint operaénekes András húsz évig az érzelmeivel dolgozott, ezért nem szokatlan, sőt természetes érzelmekről beszélni. Amikor fia megszületett, éppen egy nagy projekten dolgozott, sokszor napi tíz–tizenkét órán át, nehezen tudott igazán ott lenni a kicsi körül. A projekt végeztével elhatározta, hogy heti egy napot munka helyett a kisfiával tölt. A kalandokból Apaszerda blog, közösségi tartalmak születtek, és hamarosan egy könyv is megjelenik. Egyfajta misszió is volt ez: írni az apaságról, a kételyekről, gondolatokról.

Tapasztalatból mondja, hogy egy férfi fel tud töltekezni a gyerekével, ugyanakkor nehéz feladat, hogy a jelen lévő apa és a pénzkereső apa egyensúlyát önmagában megteremtse. „Óriási kihívás elfogadni, hogy ha kevesebbet dolgozom, és így többet lehetek a gyerekemmel, akkor kevesebbet is keresek. Az segített, hogy tudatosítottam magamban: ez egy életszakasz. Most kicsi a fiam, most tudom pelenkázni, megteremteni azt a bensőséges kapcsolatot, aminek kamaszként, felnőttként is meglesz a hozadéka.” Bár nehezek a hétköznapok, hisz benne, hogy egy kis mozgástere mindenkinek van.„A nők akkor fognak tudni igazán kiteljesedni, ha a férfiak egyenlő szerepet vállalnak a gyermekekről való gondoskodásban, a házimunkákban. Sajnos, a mai magyar társadalomban ez a téma nagyon marginális, és a politikai gondolkodás is szembe megy vele. Szükség van rá, hogy fejlődő pályára tegyük az apaságunkat, mi férfiak. Komoly munka vár ránk az érzelmeinkkel kapcsolatban.”

András hozzáteszi: „Ott lenni fizikailag, igazán a jelenben lenni, szeretni és sokat ölelni, megtalálni a jelenkor férfiának a munka-magánélet egyensúlyát. Szerintem ez a modern apák feladata.”

___________________________________

A cikk első megjelenése a Forbes Magazinban: 2021. szeptember (Szerző: Nagy Melinda)
Link a cikk online változatához

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.