Karrier-újratervezés – NYÁR’18

Megint itt a nyár. Óriási hajtás volt ebben az évben is. 

Az iskola óta nekem az év szeptembertől június közepéig tart. Az utána következő időszak távolról sem a munkáról, sokkal inkább a pihenésről szól. Jó, persze, felnőtt emberként, szülőként nincs megállás, ilyenkor is megvannak a feladatok, jönnek az ügyfelek, zajlanak a coaching és tréning folyamatok, de valami mégis más…

Mert már megint vége az évnek.
Ilyenkor mindig írok egy bejegyzést arról, hogy karrier és munka szempontjából mit hozhat a nyár. Ahogy fent már írtam, nekem személy szerint legkevésbé munkát. Sokkal inkább gondolkodást. Gondolkodást arról, hol tartok, hová tartok, jól csinálom-e amit csinálok, azon az úton járok-e, amelyiken szerettem volna, és persze az azon való gondolkodást, hogy min kellene változtatnom.

Talán ilyen szempontból az év legizgalmasabb időszakát jelentik ezek a hónapok. Mintha nem történne semmi érdekes, pedig közben belül nagy változások zajlanak és érzem, készül valami. Szinte észrevétlenül történnek fontos találkozók, fontos beszélgetések különböző emberekkel, és mindennek a következményeként szeptemberben nagy lendülettel indulnak el látszólag maguktól új projektek, új dolgok.

Persze joggal merül fel a kérdés, hogy amikor az ember hajtasz napi 8 órában és utána ott vannak a gyerekek, alig várod az egyhetes nyaralását, akkor hogyan találj időt arra, hogy én-időd legyen, hogy gondolkodj…
Jogos minden ilyen felvetés, hiszen az ördögi körforgásból, amiben a legtöbb ember él nagyon nehéz kiszállni. “Ha lenne ez vagy az, akkor ez vagy az megvalósulna, de mivel nincs ezért nem is fog” – gondolják sokan.

Az elmúlt években megfigyeltem, hogy másképpen tekintenek a vezetők és a munkavállalók a nyári gondolkodásra. Hogy miért rettegnek a vezetők a nyártól? Ilyenkor a munkavállalók elmennek nyaralni, és a tó partján, eltávolodva a hétköznapoktól sokszor rádöbbennek arra, hogy nem is jó helyen dolgoznak, így amikor visszatérnek a munkahelyükre, felmondanak.

Az én-idővel kapcsolatban kétféle megközelítést szoktam az ügyfeleim figyelmébe ajánlani:

 1. Fektess be a jövődbe. A céljaid elérése és a jövőd alakítása szempontjából nagyon fontos, hogy hogyan tekintesz a jelenben szükséges lépések megtételére. Sokat segíthet neked a vágyott állapot elérésében, ha a befektetésként tekintesz azokra a dolgokra, amelyeket azért teszel, hogy más legyen a holnapod. Ilyen az idő, az én-idő is. Biztos, hogy valamiről le kell mondanod ma, de ez egy szükséges befektetés lesz, hogy holnap másképp legyen. Ha sikerül kiszakítanod egy sétányi időt, egy kávé melletti merengésnyi időt, akkor esélyt adsz magadnak arra, hogy végiggondold, min kell változtatnod, hogy szeretnéd átalakítani az életedet. Sokszorosan fog megtérülni ez a pár óra és hamarabb, mint gondolnád.
 2. Emeld a fókuszodba a kérdést. Ha egy kérdést sikerül pontosan megfogalmaznod magadnak, a tudatosság szintjére emelned, akkor már a megoldás felé vezető út felét megtetted. Ha nincs is időd leülni gondolkodni, akkor is ott lesz veled ez a téma. A buszon, a villamoson, vezetés közben, miközben beteszed a mosást tudsz rajta gondolkodni. Nem külön koncentráció segítégével, csupán az agyad “háttrémunkája” által.

Nyár van. Sokszor a fontos és valódi folyamatok belül zajlanak, ezért is élvezem ezt az időszakot. Arra figyelmeztet, hogy a munka nem csak látható és tevőleges lehet.  Nem csupán a cselekvésben lehet erő, de a felkészülésben is. Persze a felkészülés, az újratervezés nem mindig megy egyedül, nekem sem. Gyakran kérek segítséget szakemberektől, coach kollégáktól, hogy segítsenek végiggondolni, hogy egyes életszakaszaimban milyen célokat tűzzek ki és hogyan érjem el azokat. Ez a belső munkát nem helyettesíti, de felgyorsítja.

Ha egyedül vágsz neki, azt tanácsolom, hogy az idei nyáron

 • használd ki a szabadságod,
 • távolodj el a “szürke” hétköznapoktól,
 • nézz rá az életedre,
 • határozd meg, miken kell változtatnod
 • és készülj fel a cselekvésre.

nemsokára vége a nyárnak!!!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Te jó helyen vagy? Ott dolgozol és azt, ahol és amit igazán szeretnél?

;

Segíthetek neked?

Tudod mi a 3 tipikus elakadás?

Q

Valami nem stimmel

Érzed, hogy valami nem jó, de elképzelésed sincs, hogy hogyan lehetne ebből kimászni? Bemész reggelente, de nyögvenyelősen indul minden napod? Ha ez igaz rád, jó helyzetben vagy, mert már a változtatás kapujában vagy. A következő lépés is meg lesz hamarosan, de ahhoz tudatosan végig kell gondolnod a jelenlegi helyzetedet és a motivációidat.

Q

Megrekedtem

Kapsz feladatokat, amiket elvégzel, de nem fejlődsz általuk? Érzed legbelül, hogy többre vagy képes, de a “Mire?” és “Hogyan?” kérdésekre még nincs válaszod? Semmi gond. A közös munkában  meg fogod találni a saját megoldásaidat, és az első lépéseket is gyorsan meg fogod tenni.

Q

Mire vagyok jó?

Volt, hogy tudtad, de most nem látod, miben tudnál kiteljesedni? Én sem tudom, sőt más sem. Ezt csak Te tudhatod, de ez nem jelenti azt, hogy egyedül vagy a problémáddal. Szakemberként tudok segíteni, az értő figyelem és a nyitott kérdések megfelelő támogatást fognak nyújtani számodra, hogy elérd a célodat.

Az egyik Nyári karrier-újratervezés ügyfelem a coaching ülés végén, amikor megkérdeztem, hogy mit visz haza a mai találkozónkból olyan találó dolgokat mondott, hogy azt gondoltam, megosztom veled is…

 • “Túlmaxoltuk 🙂 (ha van ilyen szó) a tervezési dolgot, tovább jutottunk mint gondoltam!
 • Ki lettek mondva a homályos gondolataim, megfoghatóvá váltak!
 • Összekapcsolódtak a fejemben az eddig különálló gondolatok!
 • Jól működött a coaching, tök jó volt a célmeghatározás, amikor azt kérdezted, hogy mi az amivel boldog lennék októberben!
 • A nagy kép összeállt!”

Idén nyáron ezt ajánlom neked:

P

karrier coaching

Karrier coachingban a magánélet és munka határán dolgozunk. Folyamatosan érintjük mindkettőt, mivel közvetlenül hatnak egymásra. Akár munkahelyi problémáról, akár karrierváltásról van szó, belső utazással kezdődik majd a munka, és ezt követi egy egzakt, mérhető és végrehajtható terv arra, mit teszel a karrieredért a következő időszakban.

R

nyári újratervezés csomag

Belecsapunk a közepébe. Meghatározzuk az elakadásod pontos okát és megnézzük, hogy milyen utakon tudsz elindulni. Újratervezzük a karrieredet, hogy szeptemberben már egy inspiratív, új munkahelyen kezdhesd az évet. Pontos terved lesz arról, hogy mit kell tenned. Gyorsan és hatékonyan dolgozunk. Ennyi.