[aseo-include]”Az élet nem mindig zökkenőmentes” – ez az a bölcs gondolat, amit gyermekkorunkban a nagyszüleinktől hallottunk. A valóságban valóban ezt tapasztaljuk, de ezt igazán csak a harmincas éveinkben fogjuk fel. Az az információ azonban, amit ritkán osztottak meg velünk – hogy hogyan kezeljük azokat az érzéseket, amelyek folyamatos kihívásokkal tarkított élethelyzetekben lépnek fel, gyakran olyanokra válaszul, amikre látszólag nincs befolyásunk. A korlátokba ütközésből adódó frusztráció fő forrása a tehetetlenség érzése, ami a politikai döntések, a geopolitikai és gazdasági változások hullámzó hatásával érkezik. Az áremelések olyan körülmények között történnek, amelyekre nincs befolyásunk, és nehezen tudjuk kifizetni az önköltséget, ez depressziós állapotba hajszolhat minket. Kertész András coach segítségével megnézzük, hogyan gondoskodhatunk mentális egészségünkről még a megerőltetőbb időszakokban is.[/aseo-include]

Mit tehetünk?
– Amilyen mentális állapotban van az ország, azt gondolom, hogy bármi, amit magáért tesz az ember, akár egy ima, sport vagy egyéb tevékenység segíthet – mondja Kertész András coach, aki hozzáteszi: ez a helyzet kicsit a 22-es csapdája, hiszen ahhoz, hogy mondjuk eljárjunk sportolni – amely bizonyítottan javítja a kedélyállapotot –, kell hogy legyen kedvünk hozzá. – A rossz hangulat éppen azt veszi el tőlünk, amellyel segíthetnénk magunkon.

Az első fontos lépés felismerni,
hogy rossz irányba haladunk,
és nem engedni eluralkodni magunkon a rosszkedvet.

Ha viszont már mélyen benne vagyunk, kérjünk segítséget szakembertől, aki elindít az úton, amelyen megtaláljuk a magunk számára legmegfelelőbb elfoglaltságot, ami feltölt és kikapcsol.

– Keressük meg a hétköznapi életében, a mikroközösségünkben azokat a pontokat, ahol jól érezzük magunkat, ahol lehetőségünk van változtatni, ahol dönthetünk. Van, aki vidékre költözik, van, aki lekapcsolja a fűtést, és van, aki a menekülteket segíti. Minden példában közös az aktív cselekvés megtörténte. Az, hogy az egyén érezheti úgy, hogy saját maga alakíthatja a sorsát – teszi hozzá a szakember. – Az interakciók, a társaság inspirálóan hat ránk, ezért érdemes például sportban is olyat keresni, amely nem magányos elfoglaltság, még futáshoz is érdemes társat keresni.

Cselekedjünk még ma
– Kis lépés nekünk, nagy lépés az emberiségnek – mondhatnánk az örökbecsű mondatot. A mai világunkban szinte csak olyan globális, komoly problémáink vannak, amelyek mindenkit érintenek és amelyeket csak közösen tudunk leküzdeni. Ha egy norvégiai földműves, egy ausztrál titkárnő, vagy egy német bankár tesz valamit, az fontos, de önmagában nem elég. Mindannyiunkak kell tenni a globális felmelegedés, a népességrobbanás, a bolygónk ásványkincseinek kiapasztása, a légszennyezés, milliók éhezése ellen – teszi hozzá Kertész András. –

Mert mára, a 4. ipari forradalom korára elértünk,
hogy a Földön élő 8 milliárd ember a technológia fejlődésének köszönhetően
egy nagy hálózatba lett kötve,
így minden és mindenki hat mindenkire.

Ennek a gondolatnak a megértése segíthet, hogy olyan módon tudjunk ránézni a covid-járványra, az orosz–ukrán háborúra, a menekültválságra, az inflációra, hogy el tudjuk helyezni magunkat, mint cselekvő egyéneket ezekben a kontextusokban. És hogy konkrétan mit kell tennünk holnap? Kinek kinek azt, amire ereje és tehetsége van. Egy biztos: tenni kell, még, ha kicsiben is, de ez az alapja a mentális egészségnek, egyensúlynak.

A BLIKK újságban megjelent Járomi Zsuzsa: “Mit tehetünk a nehezebb időkben a mentális jóllétünkért – a coach tanácsai válság idején” cikk másodközlése.
2022. okt 14.

A cikk a Blikkben itt olvasható: https://www.blikk.hu/receptek/erdekes/coach-depresszio-letort-valsag

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.