Kommunikációs trénerként az a feladatom, hogy minden ügyfelemnek olyan módon magyarázzam el, mit kell tennie a sikeres prezentáció érdekében, hogy az a legmélyebb megértésre találjon nála. Nem akarok álszerény lenni, ez a legtöbbször sikerül is. Ezzel együtt nem könnyű feladat. Éppen ezért tudom értékelni, ha ebben a témában valaki jól foglalja össze a gondolatait.

Bryan Kelly 6 pontban írta le, hogy szerinte mit kell tenni annak érdekében, hogy a képzettségi szintedtől függetlenül remek előadást tarts, a tündöklő éned teret nyerjen és ne állj ott, mint egy farönk.

A sikeres beszéd 6 pszichológiai titka

1. A hallgatóság követi az előadót

Ha te vagy az előadó, tiéd a tekintély. A hallgatóság akarja és el is várja, hogy vezesd őket. Ha elérted, hogy figyeljenek rád, akkor létfontosságú, hogy ezután mit teszel annak érdekében, hogy ne veszítsd el a figyelmüket. Válj vezetővé a kezdetektől és tartsd meg a tekintélyedet.

Tudtad? Stanley Milgram vitatott kísérletei kimutatták, hogy a legtöbb ember nagyon nehezen áll ellen a tekintélynek. Egyszerűen csak követik a vezetőket.

2.  A hallgatóság már akkor felmér téged, mielőtt elkezdenél beszélni

Ezért elengedhetetlen, hogy gondosan megtervezd a prezentációd nyitását. A jól felépített bevezetés és a magabiztos testbeszéd ösztönzi majd az embereket arra, hogy téged kövessenek az egész prezentáció során.

Tudtad? Az elmúlt 15 év pszichológiai tanulmányai azt mutatták, hogy az emberek körülbelül két másodperc alatt hoznak másokról tudatalatti döntést. Malcolm Gladwell a Blink: The Power of Thinking Without Thinking című könyvében vizsgálja ezt a kutatást.

3. Meg kell határoznod, hogy a testbeszéddel mi a célod, a szándékod.

Ha tudod, hogyan állj, mozogj, gesztikulálj és emellett képes vagy kezelni az idegességedet, akkor fogod tudod őszintén és szenvedélyesen átadni a mondanivalód lényegét.
Állj egyenesen, nézz előre, vegyél mély levegőt és készíts felvételt magadról, amikor próbálsz. A tudatos gyakorlás magabiztossá tesz.

Tudtad? A 2009-es Pablo Brinol által végzett tanulmány kimutatta, hogy ha csak egy kis magabiztosságot is mutatunk, az is már sokkal öntudatosabbá, összeszedettebbé tesz minket. A The Silent Language of Leaders című könyvében Carol Kinsey Goman elmagyarázza, hogyan segítenek a testi, fizikai gesztusok abban, hogy eredményesek legyünk az előadás során.

4. Ügyelj a verbális kommunikációra.

A mód, ahogyan kifejezed magadat többet jelent és fontosabb, mint pusztán a szavak. A nagy előadók régóta tudják, hogy a közönséget a hangerővel, a modulációval, az artikulációval és a jól elhelyezett szünetekkel lehet lekötni és vezetni.

Tudtad? Az MIT professzora, Alex Pentland, a 2008-ban megjelent Honest Signal című könyvében foglalta össze tanulmányát a nonverbális kommunikációról, amely segített létrehozni egy olyan eszközt (Sociometer), amely figyeli és előre jelzi az ember kommunikációs hatékonyságát.

5. Érzelmeket imitálunk

Két, nagyon ragályos érzelem: a düh és az idegesség. Vigyázz velük. Az előadásod előtt végig kell gondolnod, hogy mit szeretnél, mit érezzenek az emberek a prezentációd során. Ha megvan, a hangodon és a testbeszédeden keresztül mutasd ki ezeket az érzelmeket.
Tudtad? A tükörneuronok az agyunkban lehetővé teszik, hogy szó szerint megtapasztaljuk mások érzelmeit. A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a neuronok segítenek nekünk együttérezni másokkal.

Tudtad?

A tükörneuronok olyan mozgató (azaz motoros) idegsejtek, melyek nemcsak akkor sülnek ki, ha a tulajdonosuk maga mozog, hanem akkor is, ha az illető csak megfigyeli az adott mozgást. Vagyis, ezek a sejtek mintegy „letükrözik” a társ viselkedését. Felfedezésük óta nagy érdeklődést váltottak ki a szakmai és laikus közösségből is. Egyes tudósok a társas viselkedés megértésének kulcsát látták meg bennük. Azonban fontos tudni: a legtöbb funkció megléte, melyet a tükörneuronoknak tulajdonítanak, nem nyert egyértelmű bizonyítást. (Wikipedia)

6. Az agyi mintákat szinkronizáljuk, miközben figyelünk.

A közönségünket jobban befolyásolja amit hall, mint a diák sokasága. A képi világnak támogatnia kellene azt amit mondunk, nem megzavarnia. Jobb, ha a közönség figyelmesen hallgat, mintha egy ábrával vagy grafikonnal megzavarjuk a figyelmüket.

Tudtad? Greg Stephens 2010-es tanulmánya a résztvevőket egy FmrI rendszerbe helyezte, miközben hallgattak valakit. A hallgató agyi mintázata elkezdett szinkronban lenni az előadó agyi mintázatával. Minél hosszabb ideig történik ez, annál mélyebb a megértés.

 

Írhatok én a prezentációról 100 cikket, olvashatsz könyveket, hallgathatsz róla előadásokat, és mindezek segíthetnek is, de ami valóban működik, az a tréner-ügyfél kapcsolat, a közös munka veled, amelynek köszönhetően beépülhet minden olyan tudás, ami ahhoz kell, hogy sikeres előadóvá válj. Úgy látom, az érzelmek közvetítésének módszerét egy személyre szabott, egyéni fejlesztési folyamatban lehet a leginkább elsajátítani. Tanulj, hogy hatékonyan tudj kapcsolódni bármely olyan csoporthoz, akikkel szeretnéd megosztani a tudásodat, a szakértelmedet.

Tetszett?

Oszd meg kollégáiddal és barátaiddal, hátha nekik is hasznos lesz.